China și Marea Britanie – contracte în valoare de peste 17 miliarde de euro

June 25, 2014

China și Marea Britanie au semnat contracte în valoare de peste 17 miliarde de euro în timpul vizitei efectuate de premierul chinez Li Keqiang la Londra, a anunțat marți primul ministru britanic David Cameron, citat de AFP.

“Marea Britanie este economia cea mai deschisă din cadrul Uniunii Europene, cea mai primitoare pentru China”, a spus Cameron, într-o conferință comună de presă cu omologul său chinez.

Imensa majoritate a acestei sume este reprezentată de contractul anunțat marți dimineața de directorul general al British Petroleum, Bob Dudley. Acesta vizează furnizarea de către grupul petrolier britanic de gaz natural lichefiat pentru compania chineză CNOOC pentru 20 de miliarde de dolari timp de 20 de ani. Acorduri de parteneriat au mai fost semnate de Rolls-Royce în domeniul nuclear civil sau de către grupul bursier London Stock Exchange cu băncile chineze.

“In cursul ultimilor ani, am realizat o enorma diferenta si am construit o relatie comerciala bilaterala mult mai puternica intre tarile noastre”, a afirmat David Cameron. “Cifrele vorbesc de la sine – un comert bilateral la un nivel record, exporturi spre China in crestere cu 15% in 2013, care s-au dublat in cursul ultimilor cinci ani, ajungand la un miliard pe luna si cu o crestere mai rapida decat a celor din Franta sau Germania” a argumentat premierul britanic.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new