China va aboli sistemul de “reeducare prin muncă”

November 15, 2013

China va relaxa politica de control al naşterilor, adoptată în 1979, şi va aboli sistemul de “reeducare prin muncă”, a anunţat vineri agenţia oficială China Nouă, citată de Mediafax.

Cuplurile cu un singur copil vor avea dreptul să mai aibă unul, a anunţat presa de stat, evocând “o reformă majoră”, anunţată după patru zile de la încheierea unei reuniuni importante a Partidului Comunist Chinez (PCC).

În prezent, legea chineză permite cuplurilor să aibă un singur copil, dar există şi câteva excepţii. “Politica naşterilor va fi ajustată şi ameliorată treptat pentru a promova «creşterea în mod echilibrat pe termen lung a populaţiei Chinei»”, a anunţat China Nouă, referindu-se la o decizie a liderilor, adoptată în această săptămână.

În pofida unor apeluri la relaxarea regulilor stricte de planificare familială, liderii chinezi au repetat în mod constant până de curând că politica copilului unic este necesară şi că o evoluţie demografică excesivă va ameninţa creşterea economică a ţării.

Pe de altă parte, China va aboli sistemul de “reeducare prin muncă”, în cadrul căruia unele persoane pot fi trimise în lagăre de muncă fără să fie organizat vreun proces sau să fie pronunţată vreo decizie a justiţiei în acest sens, potrivit aceleiași surse

Această decizie “face parte din eforturile (Chinei) în vederea ameliorării (respectării) drepturilor omului şi practicilor judiciare” în ţară, a precizat agenţia, adăugând că Beijingul va reduce, “în etape”, numărul delictelor pasibile de aplicarea pedepsei cu moartea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new