Chişinău – Carpov şi Ştanski se întâlnesc cu reprezentatul OSCE pentru conflicte prelungite

April 24, 2013

Vicepremierul în exerciţiu pentru Reintegrare, Eugen Carpov, şi reprezentantul diplomaţiei transnistrene, Nina Ştanski, se vor întâlni, astăzi, la Râbniţa. Întrevederea este organizată cu ocazia vizitei oficiale în Republica Moldova a reprezentantului special al OSCE pentru conflicte prelungite, Andrii Deşciţa. Oficialul se va afla în Republica Moldova, până pe 25 aprilie. Ieri, cu ocazia marcării a 20-a aniversări a Misiunii OSCE, Andrii Deşciţa a inaugurat expoziţia “Oamenii de artă construiesc încredere”.

Părţile vor discuta despre pregătirile pentru următoarea rundă de negocieri în format “5+2”. Negociatorii vor aborda problema reluării emisiei posturilor de televiziune Publika TV şi Moldova 1în raioanele de est ale Moldovei, a liberei circulaţii şi a respectării drepturilor omului în stânga Nistrului.

Recent, şefa Misiunii OSCE în Moldova, Jennifer Brush a declarat că: “Intenţia Chişinăului de a deschide puncte de înregistrare a cetăţenilor străini la frontiera administrativă cu regiunea transnistreană va fi utilizată politic de Tiraspol”. Reprezentanţii Rusiei se pronunţă împotriva acestei iniţiative, iar Ucraina crede că neînţelegerile în aceste chestiuni n-ar trebui să impiedice dialogul între părţi.

Reprezentantul OSCE a mai declarat că procedura de înregistrare la frontiera administrativă n-ar trebui să împiedice libera circuaţie a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, precum şi ale cetăţenilor străini.
Următoarea rundă de negocieri în formatul cunoscut “5+2” se va desfăşura la Odesa – Ucraina, în perioada 24-25 mai. Reamintim că Ucraina deţine în această perioadă preşedinţia OSCE.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new