Chişinău: PCRM ameninţă AIE cu Legea lustraţiei

July 20, 2012

Comuniştii moldoveni, după ce au fost văduviţi prin lege de simbolistica de partid, ameninţă partidele de la guvernare că vor susţine adoptarea Legii lustraţiei, prin care foştii colaboratori ai aparatului represiv sovietic şi în special cei ai KGB-ul, să fie traşi la răspundere prin interzicerea unor drepturi şi beneficii.

Deputatul communist Artur Resetnicov, fostul sef al SIS, a declarat că mai mulţi membri din parlament ai PL “au colaborat cu KGB-ul”. Comuniştii spun că vor elabora un proiect al Legii lustraţiei, care va fi înregistrat în Parlament în această toamnă. Mai mulţi membri şi simpatizanţi ai PCRM au creat, pe o reţea de socializare, un grup care să susţină aprobarea acestui act normativ.

În replică, Mihai Ghimpu, declară că este de accord cu o lege a lustraţiei,  însă “s-ar putea întâmpina anumite probleme deoarece dosarele foştilor agenţi secreţi nu pot fi examinate, pentru că sunt la Tiraspol”. Preşedintele PL Mihai Ghimpu a mai adăugat: “Legea lustraţiei este o speculaţie. PCRM poate să o prezinte. O să vedem când o să fie o nouă conducere la SIS dacă sunt dosare sau nu. Se simt jigniţi după condamnarea crimelor comunismului şi interzicerea secerei şi ciocanului şi au început să atace PL-ul. Dacă au fost opt ani la guvernare de ce n-au prezentat aceste probe?”.

Legea lustraţiei a fost adoptată de mai multe ţări europene, inclusiv de Polonia, România şi Ţările Baltice, şi prevede că persoanele care au colaborat cu regimul comunist nu au dreptul să deţină funcţii în instituţiile publice.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new