Cine mai are nevoie de tancuri pentru a cuceri o țară în ziua de azi?!

August 23, 2015

Mai explicați-mi odată, vă rog! Astăzi Grecia produce “X” miliarde euro anual. Din acestea Grecia are de achitat pensii, asistență socială, învățământ, apărare, etc … dar – atenție ! – și să dea creditorilor internaționali o cotă parte în contul datoriei.

Problema este că grecii nu produc suficient pentru a acoperi toate cele de mai sus și a plăti în același timp și datoria, plus dobânda aferentă în termenul convenit cu creditorii. Drept pentru care creditorii le cer grecilor să-și vândă principalele active, cele mai profitabile în principiu, din care să strângă 50 de mild. euro. Acești bani, zic creditorii, vor trebui folosiți de greci pentru a-și achita o parte din datoriile pe care le au și, conform unei metodologii arhicunoscute, pentru a-și capitaliza băncile.

Toate bune și frumoase până aici. Doar că vine și întrebarea: OK….și după? După vânzare ce se întâmplă? Odată vândute, activele (care azi contribuie la buget și deci la realizarea PIB-ului acela al Greciei și așa insuficient) vor mai produce pentru Grecia cel mult niște impozite pe salarii și cam atât. Impozit pe profit, mă îndoiesc. Iar asta dacă nu cumva, acolo unde va fi posibil, se va demostra că a cumpăra pentru a închide este întotdeauna mai ieftin decât a concura! Oricum, rămânând fără activele respective, grecii își diminuează și sursele de venit, și – în mod vizibil chiar de pe Lună, zic eu ! – șansele de a scăpa de datorii. Pentru că acele 50 de mld. de care făcurăm vorbire reprezintă doar o parte relativ micăa din totalul datoriei pe care o au de achitat! Veniturile la buget vor scădea iar menținerea chiar și a unui nivel inferior celui actual va fi din ce în ce mai dificil de obținut.

Plata pensiilor, a salariilor, ori menținerea bugetelor pentru sănătate, învățământ, apărare, etc. la un nivel satisfăcător va deveni o sarcină extrem de dificilă spre imposibilă. De asemenea va fi mult mai greu de achitat și restul datoriei. Chiar dacă se vor opera tăieri importante la cele de mai sus. În concluzie, practic, grecilor li se cere să-și reducă veniturile și pe cale de consecință să devină mai dependenți de creditori pentru că vor avea nevoie constant de noi eșalonări, și noi acorduri și împrumuturi. În aceste condiții, cine mai are nevoie de tancuri pentru a cuceri o țară în ziua de azi?! Nu este mai eficient și mai puțin costisitor un asasinat economic ?

Sorin Ardelean

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new