Cipru – de la ruinele unui paradis fiscal la un nou ”paradis al norocului” ?

March 31, 2013

“Preşedintele înfruntă Biserica Ortodoxă prin includerea planului de a renunţa la interdicţia ce vizează organizarea jocurilor de noroc în rândul măsurilor de stimulare a economiei“, potrivit cotidianului britanic The Guardian. Cum ambițiile Ciprului de a deveni un Las Vegas al zonei Mediteraniene sunt ceva mai vechi, decizia nu ar trebui să mire pe nimeni.

Preşedintele ţării, Nicos Anastasiades, a prezentat un plan în 12 puncte pentru salvarea economiei ţării, în perspectiva recesiunii puternice, anticipată ca urmare a restructurării sectorului bancar. Cele 12 propuneri, printre care și cea privind ridicarea interdicției asupra jocurilor de noroc, au fost anunţate de preşedinte într-un interviu în cotidianul local Fileleftheros, urmează să fie implementate pe parcursul unei perioade de 6 luni, notează aceeași sursă.

Printre acestea se află scutiri de taxe pentru companiile care-şi reinvestesc profiturile în Cipru, măsuri pentru reducerea chiriilor, diminuarea birocraţiei pentru sectorul construcţiilor, încurajarea băncilor să acorde împrumuturi pe perioade mai lungi şi la dobânzi mai mici, precum şi identificarea de modalităţi pentru scăderea preţului electricităţii.

Analiştii estimează că economia Ciprului s-ar putea contracta cu circa 10% în acest an, urmând ca ţara să rămână în recesiune o perioadă mai lungă. Cipru a încheiat un acord cu statele zonei euro pentru un pachet de împrumuturi externe de 10 miliarde de euro, condiţionat de restructurarea dură a sectorului bancar, prin închiderea Laiki, a doua mare bancă ţării, şi impunerea de pierderi mari deponenţilor de la Bank of Cyprus, cea mai mare instituţie de credit prezentă local. Posesorii depozitelor mai mari de 100.000 de euro din cadrul Bank of Cyprus ar putea înregistra pierderi de până la 60% susține BBC News.

Update: 1 aprilie 2013

Banca Centrală a Republicii Cipru, în calitatea sa de autoritate de supraveghere şi rezoluţie, a decis suspendarea operaţiunilor din România ale BoC pentru o perioadă de o săptămână, începând de astăzi, 1 aprilie 2013, în conformitate cu Legea 17/2013 din Republica Cipru, în vederea identificării unei soluţii de vânzare a acesteia. BNR a fost notificată în acest sens”, se arată într-un comunicatul al sucursalei Bank of Cyprus din România.

Banca notează că până la redeschiderea sucursalei şi agenţiilor acesteia din România, clienţii pot folosi reţelele de ATM, iar pentru necesităţi deosebite “sunt invitaţi” să contacteze call-center-ul sucursalei Bank of Cyprus.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new