Civism diasporez – cu jalba în proțap
November 5, 2014
Glosar: Diasporez = termen inventat de un bun prieten ce definește un anumit gen de emigrant – detaliez conceptul într-un alt articol.
Frăsuială maximă pe votul diasporezilor! Văd că lumea protestează și p-acasă și p-aiurea în lume, că nu i s-a permis diasporezului să voteze. Hai să ne calmăm un pic! Și să gândim, că nu doare!
În primul rând, când vorbim de diasporă vorbim de acei români care au rezidența permanentă și domiciliul stabil într-o altă țară. Nu intră în acestă categorie românii care se afla temporar în țara respectivă. Temporar este chiar dacă omul muncește deja de 4 ani în UK, de exemplu. Fiecare țară are un set de criterii prin care poți dobândi rezidența permanentă. În cazul țărilor din Uniunea Europeana, un cetățean EU trebuie să fi locuit oficial și să fi plătit taxe timp de 5 ani consecutivi pe teritoriul țării gazdă. La împlinirea celor 5 ani, prin efectul legilor europene, capeți automat rezidență permanentă. Din acel moment intri în calculul românilor din diasporă.
În al doilea rând, numărul de secții de votare este dimensionat ținându-se cont de numărul de români din zona respectivă (de dimensiunea diasporei) dar și de prezența lor la vot în ciclurile electorale precedente. Adică dacă în Londra, de exemplu, ai un număr de 40.000 de mii de români cu drept de vot și rezidență permanentă, dar niciodată nu s-au prezentat mai mult de 1000 de români la vot, nu ai nici un motiv să te aștepti că de data asta va fi altfel. Pe cale de consecință te pregătești să faci față unui aflux de 1000 de votanți plus o cotă de rezervă de circa 10-15%. **Aceia care au rezidență permanentă, în mod normal, nu ar trebui să se mai regăsească pe listele permanente din țară. Ei au dreptul să voteze pe la secțiile de votare din străinatate pe listele speciale ale acestor secții.
Toți cei care nu au rezidență permanentă se cheamă că, până la incidența celor 5 ani, ei se află temporar pe teritorul UK, ca să continui cu acest exemplu. Ei au un buletin românesc, cu o adresă permanentă în România. Deci aceștia se află în situația de a vota la o altă secție de votare decât cea la care sunt arondați, conform adresei lor de pe buletin. Altfel spus, ei se află în situația de a vota pe liste suplimentare! (Exact acele celebrele liste suplimentare pentru a căror desființare urlau până mai deunăzi!) Aceștia sunt fix în aceeași situație cu aceia care, între două trenuri, merg să voteze la secția specială din Gara de Nord din București de exemplu, respectivii fiind de loc din Rădăuți, Slobozia, Caracal, Baia Mare, etc., dar pe care procesul electoral i-a prins pe drumuri…
A vota pe liste suplimentare presupune formalități/ proceduri. Acestea cer timp. Procedura este aceeași și acasă și în diaspora. Și cei din Gara de Nord completează fix aceleași declarații ca și cei din Londra. Timpul este același! Și acolo există riscul ca nu toți să poată vota pentru că și acolo, de asemenea la ora 21 se închide ușa. În plus niciodată nu vei ști exact câți ”călători” vor trece pragul acelei secții de votare. Nu poți cere nimănui să prevadă că se vor ”îmbulzi” mai mulți la o sectie sau alta.
În Regatul Unit (UK), la alegerile din acestă primăvară, au votat circa 10.000 de români. În tot UK-ul, nu doar în Londra. Asta în conditiile în care au avut posibilitatea de a vota fiecare lângă casă, fără a trebui să se deplaseze zeci/sute de km ca să voteze.
La alegerile din 2 noiembrie în UK au fost deschise 11 sectii de votare cu o medie de 3 cabine / secție. Raportându-ne la ultimul ciclu electoral, un calcul sumar arată că avem o medie de 330 de votanți pe cabină / secție în 14 ore. Per total, BEC ne zice că în Marea Britanie au votat în primul tur al prezidentialelor 9933 de români, adică aprox. tot 10.000 mii ca și la alegerile europarlamentare. Decent, nu?! Ei bine, cu excepția cozilor de la Londra, în restul UK-ului s-a votat extrem de lejer. Nu au fost cozi, iar de pe la ora 3 PM oamenii ăia din secția de votare din Liverpool, de exemplu, dormeau plictisiți cu capul pe mese că nu-i deranja nimeni. Din câte am înteles cam la fel de plictisiți din lipsă de activitate erau și ceilalți de prin celelalte secții de votare de pe întreg teritoriul UK. Doar la Londra a fost cu coadă și chin și acuze de restricționare a drepturilor civice…
Așa că în primul rând, înainte de a se victimiza, diasporezii care nu au încă rezidența permanentă, trebuie să înțeleagă că ei sunt prezenți pe o listă permanentă la adresa lor de domiciliu în România. Sigur, sigur acolo nu vor sta la coadă și vor putea vota liber cum le dictează lor conștiința. Dacă din varii motive nu pot sau nu vor să voteze acolo unde ar trebui conform adresei din buletin și a listelor electorale permanente, atunci trebuie să-si asume și faptul că votul pe liste suplimentare poate presupune câteodată și situații/condiții de vot speciale. Dar sigur, sigur dreptul de a vota nu le-a fost și nu le este negat de nimeni. Ba din contră. Restul ține de campanie, și mai că aș putea înțelege oful celor loviți în conștiința civică dacă nu am depăși limita ridicolului făcându-ne de cacao în văzul întregii lumi, la propriu!
Sorin Ardelean (St Helens, Merseyside, UK)
Leave a Reply