#Colectiv vs. restul națiunii

January 29, 2016

Iar m-am enervat. Probabil o să iau și niște înjurături pentru textul acesta.
Știu că deja a devenit taboo să spui ceva despre Îngerii de la Colectiv, Sfinții de la Colectiv, Martirii de la Colectiv… dar îmi asum consecințele demersului meu.

Observ că tot apar “scrisori deschise”, postări publice, memorandumuri… și tot felul de alte asemenea, în care tinerii aceștia își cer dreptul, domnule, de la statul român, își cer drepturile de la organizații de tot felul, dar așa, sus și tare, și cu tupeu, și apăsat.
Că lor le trebuie bani. Că statul trebuie să le dea bani. Că statul trebuie, e obligat, să le plăteasca tot felul de chestii, să le dea ajutoare financiare șamd. Stau, reflectez, mă sucesc, și nu pot să nu întreb:
DAR DE CE?
DE CE TREBUIE SA VA DEA, VOUĂ, STATUL ROMÂN CEVA?
Ia să vedem… dacă stau bine să mă gândesc, și știu ce spun, voi sunteți cei care parcă clamau necondiționat binefacerile capitalismului!? Că statul nu trebuie să ajute nevoiașii, săracii, copii, handicapații, pensionarii…?! Parcă tot voi sunteți acei care spuneau că “piața e o junglă” și că cel mai puternic învinge, și că pensionarii trag țara în jos, și că de ce s-au dublat alocațiile pentru copii, și că România e un stat de leneși care așteaptă mereu ceva de la stat?

Bun, păi dacă lucrurile stau așa, voi de ce ați merita un tratament preferențial? Ce fapte eroice ați făcut ca să meritați să vă suporte statul alte cheltuieli decât cele prevăzute de asigurarea de sănătate pe care o avem cu toții?
Erați în slujba statului român, în vreo misiune? Făcea parte din fișa postului de bugetar să mergeți în club? NU!!! Nu ați luptat pentru nicio cauză, nu ați făcut nimic pentru nimeni, ci v-ați dus la distracție, cum face toată lumea.
V-ați dus la distracție, să ascultați muzică, să beți ceva, să vă relaxați, așa de sfârșit de săptămână. E fix treaba voastă ce faceți cu timpul voastru liber… E fix alegerea voastră, și e fix neatenția voastră, pentru că atunci când ați văzut că intrați într-o gaură de șobolani, nu v-ați gândit niciunul : “Bah.. locul ăsta nu e foarte sigur. N-are aerisire, n-are ieșiri… ce dracu facem noi aici?!”

Nu, frate, e fix treaba voastră să vă descurcați! Nu există nicio obligație, de niciun fel, legală, a statului să vă dea nimic, fața de ceea ce li se dă altora.
Ba aș spune, că în condițiile de azi, statul s-a cam achitat de voi. E drept – și nu contestă nimeni – că or fi fost și culpe medicale, or fi fost și alte probleme, salvări mai amărâte, doctori mai prost pregătiți, asistenți mai nepăsători… n-am idee. Dar.. asta e realitatea țării noastre. Trăiți în România… și aveți parte de aceleași servicii ca toți ceilalți.
Sau ați vrea tratament special…? Nu există așa ceva!

Mă gândesc că în țara asta sunt mulți alții care ar merita să fie ajutați de stat, și din păcate sunt tratați mizerabil… Un exemplu ar fi urmașii soldaților români morți în Afghanistan, sau răniți prin Iraq în așa fel încât să nu mai poată desfășura nicio activitate. Sau nu știați că există și așa ceva? Există !
Un alt exemplu ar fi bătrâneii aceia, pensionarii, care deși au muncit o viață întreaga, la stat, DA, pentru că ERA COMUNISM și nu au avut posibilitatea de a alege, trăiesc dintr-o pensie mizerabilă, și din mila copiilor… care la sfârșit de lună le mai pun ceva peste pensie să le ajungă și de o pâine, căci restul sunt probabil pentru medicamente.
Mai sunt și copiii cu probleme de sănătate, de la leucemie la boli rare, sau copii cu boli incurabile, care nu apucă nici pubertatea. Și părinți cu adevărat disperați deoarece nu-i pot ajuta. Și acestora statul ar trebui să le dea ceva, să-i susțina, să le faca scurta viață mai suportabilă, sau mai puțin dureroasă.
Pentru că tot m-am apucat de înșirat, mă gândesc și la familiile unde ambii părinți au rămas fără locuri de muncă, au fost disponibilizați, fie pentru că fabrica a fost privatizată ”strategic” și au fost dați afară, fie pentru că a intrat în faliment. Și nu e vina lor, e a statului, care trebuie să-i ajute. Aceștia sunt cei care TREBUIE AJUTATI, față de care Statul Român are o datorie legală, morală importanta!

Voi, după cum spuneam, ați fost, din păcate, la locul nepotrivit, în momentul nepotrivit, și Dumnezeu știe de ce, ați avut atâta ghinion. Dar a fost alegerea voastră. Se întâmplă zeci, sute de accidente zilnic, la fel de tragice, care n-au parte de același PR sau “marketing” precum a avut incendiul de la Colectiv, pentru că nu se poate câștiga capital politic, nu se poate arăta pisica la prostime, căci nu-s mulți grămadă. Sunt înșirați, și răspândiți prin toată țara. Și nici nu există asistente, pompieri, politiști, bloggeri și feisbucari care să trimită “scrisori deschise” despre jalea, tragedia, durerea, lacrimile.. blah blah… de la locul accidentului. Între morți, nu există diferențe. Morții sunt la fel de morți, și la fel de plânși, sunt sigur de asta. Voi însă ați fost transformați într-un subiect politic. Asta e de fapt singura diferență între accidentul din Colectiv și celelalte zeci de accidente din România care se produc zilnic.

Nu vă mai îmbătați cu apă rece, nu sunteți nici sfinți, nici mucenici. Sunteți doar victimele unui tragic accident, al inconștienței și incompetenței unora și altora. Atât.
Nu vă mai arogați drepturi speciale, nu aveți… ci sunteți egali cu oricare alt cetățean al Statului Român care prin plata asigurării de sănătate, are un contract de asistență medicală.

Sincer sa fiu, dacă stau bine să mă gândesc, cred că sunt și supărat pe voi, deoarece v-ați lăsat folosiți, v-ați lăsat manipulați, v-ați lăsat călcați în picioare și tratați ca niste tâmpiți … și, mai grav, îmi pare că v-a plăcut. Presa din România, în mare parte, v-a devorat suferința, până la ultima picatură, fie pentru rating, fie pentru că așa a primit ordin, și știți asta și voi, și familiile voastre, și nu spuneți nimic. După ce că ați pățit ce ați pățit, v-au mai folosit și să dea o lovitură de stat… și niciunul din voi nu spune nimic despre asta, niciunul din voi nu se revoltă că suferința voastră și a familiilor voastre a fost vândută la kilogram. În schimb, cereți bani, cereți drepturi, ba mai sunt și unii (exista o soție care se plângea că cei de la Telekom nu vor să înțeleagă că soțul ei a fost la #Colectiv, si deși n-are niciun drept, ea vrea să semneze în locul lui!). Măi, femeie, păi, coruptia ucide, nu?! Și legea trebuie să fie aceeași pentru toți, nu ? Și atunci tu de ce vrei să facă legea excepție pentru tine ?

Asta e, descurcați-vă… sănătate și toate cele bune!

P.S.- decât să cereți bani aiurea, mai bine organizați-vă într-un ONG, că tot e la modă, care să lupte pentru siguranța personală la locurile de muncă și în locurile publice, care să facă presiune pentru adoptarea unor legi cât mai restrictive în planul acesta, ca să nu pățească și alții ca voi.

Daniel Constantin

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new