Comandantul forțelor NATO din Afganistan: Atacul asupra spitalului MSF din Kunduz a încălcat regulile

October 7, 2015

Lovitura aeriană asupra spitalului organizației Medici fără Frontiere (MSF) din Kunduz ‘nu a urmat’ regulile aplicabile în cazul unei astfel de acțiuni, a spus comandantul forțelor NATO din Afganistan, generalul american John Campbell, potrivit ediției de miercuri a cotidianului The New York Times.

UPDATE: Președintele Statelor Unite, Barack Obama, i-a cerut “scuze”, miercuri, președintei organizației Medici fără Frontiere (MfF) după ce aviația americană a bombardat un spital al MfF din orașul afgan Kunduz, soldat cu 22 de morți, relatează AFP. “În această dimineață, din Biroul Oval, președintele Obama a vorbit la telefon cu Joanne Liu, președinta internațională a MfF, pentru a-și cere scuze și a prezenta condoleanțe echipelor MfF și pacienților care au fost uciși sau răniți după ce o lovitura aeriană americană a lovit din greșeală un spital al MfF din Kunduz”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest. El a precizat că liderul administrației de la Washington, care a discutat telefonic și cu președintele afgan, Ashraf Ghani, și-a luat angajamentul că va fi desfășurată o anchetă “completă și transparentă”.

Aceste ‘norme de conduită’ ale armatei americane se referă la pașii de urmat înaintea unei lovituri aeriene. Un bombardament este legitim pentru ‘eliminarea teroriștilor, protejarea soldaților americani în dificultate și susținerea trupelor afgane’, explică publicația americană. Or, atacul comis sâmbătă la Kunduz, soldat cu moartea a cel puțin 22 de persoane, ‘nu este inclus, foarte probabil, în niciuna dintre aceste categorii’, consideră generalul John Campbell, ale cărui declarații în cadru privat au fost citate de colaboratori ai săi, pentru ziarul american.

Generalul Campbell a recunoscut marți, în fața aleșilor americani, că spitalul MSF fusese bombardat ‘dintr-o eroare’, în timpul unei acțiuni americane solicitate de afgani, dar decisă de comandamentul american.

Organizația Medici fără Frontiere a anunțat duminică faptul că spitalul său din Kunduz a încetat să mai fie funcțional după ce a fost bombardat în noaptea de vineri spre sâmbătă, atac în care și-au pierdut viața cel puțin 22 de persoane (12 membri ai personalului medical și 10 pacienți). Soldații afgani au afirmat că în spital se aflau talibani.

MSF susține însă că în acest caz nu a fost vorba de nicio greșeală, întrucât organizația transmisese coordonatele GPS ale spitalului către forțele americane și afgane, pentru a se evita tocmai ca imobilul să fie ferit de luptele dintre armata afgană și rebelii talibani.

În prezent, sunt în desfășurare trei anchete — conduse de SUA, Afganistan și NATO — pentru a elucida condițiile în care atacul a fost aprobat și pus în practică. Totuși, președinta MSF, Joanne Liu, a declarat miercuri că ‘nu are încredere într-o anchetă militară internă’ și a solicitat crearea unei ‘comisii internaționale umanitare pentru stabilirea faptelor’, conform prevederilor Convențiilor de la Geneva, care stabilesc standardele dreptului internațional pentru probleme umanitare în timp de război.

Sursă: Agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new