Comisia Europeană: Jihadiștii europeni – un fenomen în creștere

April 13, 2015

Între 5.000 și 6.000 de europeni au plecat în Siria pentru a se alătura jihadiștilor

Un număr cuprins între 5.000 și 6.000 de europeni, printre care 1.450 de francezi, au plecat în Siria pentru a se alătura jihadiștilor care luptă contra regimului condus de Bashar al-Assad, a estimat comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen Vera Jourova, potrivit AFP

Într-un interviu publicat luni de cotidianul francez Le Figaro, Jourova a declarat că pentru a limita numărul plecărilor de potențiali jihadiști europeni în Siria accentul trebuie să fie pus ”mai mult pe prevenire decât pe represiune”.

Reprezentanta executivului UE s-a pronunțat pentru o mai bună cooperare între instituțiile polițienești și judiciare europene.

”Vrem ca schimbul de informații să se intensifice între Europol și Eurojust. Acest schimb trebuie să devină sistematic și automat” a spus comisarul european pentru justiție, care a adăugat că este necesară crearea de ”echipe de investigații comune pentru ca procurorii și polițiștii din mai multe țări ale Uniunii Europene să poată lucra împreună”.

UE vrea propriul DNA

Pe de altă parte, Vera Jourova s-a declarat favorabilă creării postului de procuror european. ”Într-o primă fază, Parchetul european va fi specializat doar în domeniul fraudelor financiare în dauna bugetului UE. Ulterior, vom putea lua în calcul extinderea prerogativelor sale la criminalitatea organizată transfrontalieră, de exemplu la traficul de persoane” a explicat comisarul european pentru justiție.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new