Comisia Europeană: Vizita lui Juncker în Rusia nu contravine politicii de sancțiuni a Uniunii Europene

May 30, 2016

Vizita pe care președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, o va întreprinde luna viitoare în Rusia nu contravine politicii de sancțiuni a Uniunii Europene (UE) la adresa Moscovei, adoptată ca urmare a rolului Federației Ruse în conflictul din Ucraina, a declarat luni un purtător de cuvânt al executivului european, informează AFP.

Jean-Claude Juncker și Vladimir Putin în 2012

Cu toate acestea, preşedintele Comisiei Europene a provocat nemulţumiri la Washington, într-o serie de state membre UE şi chiar printre membrii echipei sale atunci când a anunţat ca doreşte să facă o vizită în Rusia, în luna iunie. Juncker doreşte să participe la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, cunoscut drept un Davos în versiune rusă.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Comisiei Europene a confirmat că acesta doreşte să meargă în Rusia în perioada 16-18 iunie pentru a “discuta cu conducerea rusă şi cu alţi participanţi la eveniment despre perspectiva UE asupra relaţiilor cu Rusia”.

Uniunea Europeană își menține politica de sancțiuni la adresa Rusiei și restricțiile vor fi ridicate doar dacă Moscova își va respecta angajamentele asumate în cadrul așa-numitelor Acorduri de pace de la Minsk cu privire la criza din Ucraina, a declarat luni, în cadrul unui briefing de presă, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, care nu a vrut să spună dacă Juncker va avea o întrevedere tete-a-tete cu președintele rus Vladimir Putin.

Uniunea Europeană a impus prima dată sancțiuni la adresa Federației Ruse după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea, în martie 2014, și le-a înăsprit după ce Kremlinul a acordat sprijin forțelor separatiste proruse din estul Ucrainei, în războiul împotriva armatei ucrainene.

Potrivit unor surse diplomatice citate de Politico.eu, există temeri că o asemenea vizită ar întări poziţia Rusiei înaintea deciziei UE de a reînnoi sancţiunile economice împotriva Moscovei. În martie, o iniţiativă similară a Înaltului Reprezentant al UE, Federica Mogherini, a fost respinsă de miniştrii de Externe din ţările UE. Diplomaţi de la Bruxelles au spus pentru Politico.eu ca opiniile au fost foarte contradictorii atunci.Vladimir Putin şi ministrul de Externe Serghei Lavrov au început deja vizitele în ţările UE care ar putea susţine poziţia rusă de ridicare a sancțiunilor. Deocamdată, Ungaria şi Grecia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new