Comuniştii moldoveni s-au sucit – vor în Uniunea Vamală

September 11, 2012

Republica Moldova trebuie să organizeze un referendum pentru aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan pe 18 noiembrie 2012. Propunerea a venit din partea comuniştilor, care au înaintat deja un proiect în acest sens în Parlament.

Anunţul comuniştilor a fost făcut de liderul partidului, Vladimir Voronin, în cadrul unui briefing de presă. Deşi în lista de priorităţi din programul PCRM se numără integrarea europeană, Vladimir Voronin spune că Europa nu este o ţintă prea bună, întrucât s-ar afla în criză.  “PCRM s-a dezamăgit de ideea integrării europene. UE este în criză”, a menţionat Voronin.

Comuniştii au pregătit şi întrebarea care urmează să fie adresată cetăţenilor în ziua referendumului. Astfel, oamenii vor trebui să răspundă dacă sunt pentru adoptarea Legii care va permite semnarea tratatelor de constituire a Comunităţii Economice Euroasiatice, pentru constituirea teritoriului vamal unic şi constituirea Uniunii Vamale.

PCRM a cerut convocarea, pe 13 septembrie, a unei şedinţe extraordinare a Parlamentului. Comuniştii vor ca singura chestiune de pe ordinea de zi să fie stabilirea datei pentru referendumul de aderare la Uniunea Vamală.

În replică, Marian Lupu a declarat că solicitarea deputaţilor comunişti de a convoca o şedinţă extraordinară a Parlamentului nu are temei juridic, iar aderarea la Uniunea Vamală este imposibilă pentru că se compromite cursul de integrare europeană prevăzut în programul de guvernare al actualei Alianţe de la putere.

Poziția comuniștilor vis-a-vis de integrarea europeană și aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan este criticată de liberal-democrați, care afirmă că PCRM a dat dovadă, încă o dată, de incoerență politică.

„Partidul Comuniștilor a dat dovadă de incoerență politică de mai multe ori, aducând astfel daune Republicii Moldova. Da, politica acceptă unele flexibilități, dar trebuie consecvență. Poziția comuniștilor nu mă surprinde. Duplicitatea în obiective i-a caracterizat mereu”, a declarat liderul fracțiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleț, în cadrul unei conferințe de presă.

Streleț a accentuat și faptul că obiectivul liberal-democraților rămâne integrarea în UE. „În programele noastre electorale n-am vorbit niciodată despre nicio Uniune Vamală. Am vorbit despre menținerea relațiilor cu aceste țări, dar am declarat dorința și obiectivul de a ne integra în rândul statelor europene”, a mai spus liderul fracțiunii PLDM.

Comuniştii nu sunt primii care vor un referendum pentru aderarea la Uniunea Euroasiatică. Anterior, social-democraţii au strâns semnături pentru un plebiscit, însă acestea au fost declarate nevalabile de Comisia Electorală Centrală. Nici unii, nici alții nu par să fie la curent cu legislația rusă și cu documentele semnate în cadrul CSI.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new