Comunitatea internațională a condamnat “in corpore” atacul terorist din stațiunea bulgară Burgas

July 19, 2012

Atentatul terorist din Bulgaria, comis miercuri împotriva unui autocar cu turişti israelieni pe aeroportul Burgas, a fost comis de un kamikaze, iar numărul victimelor s-a ridicat la opt, a anunţat ministrul bulgar de Interne, Ţvetan Ţvetanov. “Explozia a fost provocată de un bărbat care a murit în atentat şi a cărui identitate exactă nu a fost stabilită. Documentele sale de călătorie constau într-un permis de conducere fals din statul Michigan”, în Statele Unite, spune ministrul.

Comunitatea internaţională a reacţionat rapid, după atacul din Bulgaria. Rusia, Statele Unite şi Uniunea Europeană au condamnat la unison atacul sinucigaş comis la Burgas. Bulgaria, SUA şi Israelul pregătesc votarea unei rezoluţii de condamnare a atentatului, la ONU.
Washingtonul şi Parisul au fost primele care au reacţionat. Preşedintele Barack Obama a condamnat “atentatul terorist barbar” şi a promis “tot ajutorul necesar” din partea Statelor Unite pentru identificarea responsabililor. El a insistat că America are un angajament ferm faţă de securitatea Israelului. Ministerul francez de Externe a condamnat şi el atentatul.
Apoi, a venit rândul Rusiei. “Rusia condamnă cu fermitate acest act comis de către terorişti, care au avut drept unic scop uciderea de civili nevinovaţi, inclusiv femei şi copii”, a anunţat Ministerul rus de Externe. Rusia a mai cerut ca persoanele implicate în această crimă să fie identificate şi pedepsite aşa cum merită.
Reacţii faţă de atacul din Bulgaria au existat şi la Bucureşti. Ministerul român de Externe a condamnat cu fermitate atacul şi şi-a exprimat susţinerea şi compasiunea faţă de familiile victimelor. Premierul Victor Ponta a transmis prim-ministrului israelian, Benjamin Netanyahu şi celui bulgar, Boyko Borisov, scrisori în care îşi exprimă compasiunea pentru familiile victimelor ucise în urma atacului terorist din staţiunea bulgară Burgas, informează Guvernul. “Pe această cale, primul-ministru Victor Ponta a dorit să îl asigure pe omologul său bulgar că România condamnă cu vehemenţă actele de terorism şi este aproape de Bulgaria în aceste momente. Totodată, primul-ministru Victor Ponta şi-a afirmat întreaga solidaritate faţă de poporul şi Guvernul israelian, dar şi speranţa că atacatorii vor răspunde pentru faptele lor, în faţa legii, în cel mai scurt timp”, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a apreciat că cei care au organizat acest atac barbar din Bulgaria ar trebui aduşi în faţa justiţiei.
Cele mai dure reacţii au venit, însă, evident, din partea Israelului. Imediat după atentat, şeful Executivului israelian, Benjamin Netanyahu, a acuzat Iranul şi gruparea teroristă Hezbollah, susţinută de Teheran. El a promis că Israelul va avea o ripostă în forţă. Ministrul Apărării de la Tel Aviv, Ehud Barak, a precizat şi el că Israelul se confruntă cu un val de atacuri teroriste la nivel mondial, toate comandate de Iran. Ehud Barak care a menţionat o serie lungă de atacuri recente sau tentative de atacuri care i-au vizat pe israelienii din străinătate, în special în Kenya, Thailanda, Azerbaidjan, Turcia, Grecia, Georgia şi Cipru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new