Consiliul Federației Ruse a avizat intervenția forțelor aeriene în Siria

September 30, 2015

Camera superioară a Parlamentului rus, Consiliul Federaţiei, a aprobat, miercuri, cererea preşedintelui Vladimir Putin de a folosi forţe militare în Siria pentru acţiuni împotriva terorismului, informează RT.com, preluat de TVR.

Șeful Administrației prezidențiale ruse, gen. (r) Serghei Ivanov, a declarat că este vorba doar despre operaţiuni ale forţelor aeriene, excluzând orice angajament terestru. ”Obiectivul militar al acestei operațiuni vizează exclusiv sprijin aerian pentru forțele armatei siriene în lupta lor împotriva Statului Islamic„ a afirmat Ivanov, subliniind că președintele sirian Bashar al-Assad a solicitat în mod oficial Moscovei ajutor militar. Serghei Ivanov a ținut să precizeze că senatorii ruși au votat în unanimitate propunerea președintelui Putin.

Cererea lui Vladimir Putin fost făcută în urma unei solicitări din partea omologului sirian Bashar al-Assad. Kremlinul va informa toţi partenerii şi aliaţii cu privire la aceste operaţiuni. Pentru desfăşurarea trupelor pentru misiuni de luptă în străinătate este nevoie, potrivit Constituției ruse, de consimţământul parlamentului.

UPDATE: Rusia va fi singura țară care va efectua operațiuni în Siria în mod legitim, la cererea autorităților acestei țări, a susținut miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de RIA Novosti. ”Utilizarea forțelor militare pe teritoriul unei terțe țări este posibilă fie printr-o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU, fie la cererea conducerii legitime a acestei țări. În cazul dat, Rusia va fi de fapt singura țară care va realiza această operațiune în mod legitim, și anume la cererea legitimă a președintelui Siriei” a afirmat Peskov.

În replică la ultimele decizii ale FR, Secretarul american al apărării, Ashton Carter a declarat că abordarea rusă în Siria este “sortită eșecului” și “va sfârși prost”.

“Abordarea lor este sortită eșecului” a declarat Carter în cursul unei conferințe de presă, desfășurată la Pentagon. “Ceea ce fac va sfârși prost și este contraproductiv” a continuat el.

Ministrul american a afirmat că primele lovituri ruse probabil nu au vizat gruparea Statul Islamic (SI), contrar intențiilor afișate de Moscova. “Se pare că ele au avut loc în zone unde nu există forțe ale grupării Statul Islamic”, a spus el. Ashton Carter a apreciat, de asemenea, că strategia Rusiei în Siria, care nu prevede o tranziție politică și plecarea lui Bashar Al-Assad, riscă să adauge “ulei pe focul” conflictului. “Poziția noastră este clară: înfrângerea grupării Statul Islamic și a extremismului din Siria nu se poate încheia decât în paralel cu o tranziție politică în Siria”, a ținut să sublinieze demnitarul american.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new