Consiliul NATO – Rusia nu a atenuat divergențele privind amplasarea elementelor scutului anti-rachetă în Europa.

October 23, 2013

Ministrul rus al Apărării, generalul Sergey Shoigu a participat la reuniunea Consiliului NATO-Rusia la nivel de miniștri ai apărării, care a avut loc astăzi, la sediul NATO din Bruxelles. Aceasta este prima vizită a lui Sergey Shoigu la sediul central al Alianței Nord-Atlantice. Ultima reuniune a Consiliului NATO-Rusia a avut loc în iunie 2011, ulterior activitatea Consiliului NATO-Rusia fiind suspendată din cauza tensiunilor generate de amplasarea elementelor scutului anti-rachetă în Europa.

“Pe agenda reuniunii celor 29 de membri ai Consiliului NATO – Rusia s-au aflat discuții privind principalele aspecte ale cooperării militare între Rusia și NATO, Parteneriatul pentru securitate și apărare, precum și colaborarea în domeniul securității internaționale”– a declarat purtătorul de cuvânt al Alianței, Oana Lungescu.

Așa cum a explicat reprezentantul NATO, care se ocupă cu relația dintre Rusia și Alianță, există mai multe proiecte comune în lupta împotriva terorismului, exerciții și schimburi de experiență, colaborarea pe un proiect pentru detectarea explozivilor în locurile publice, precum și o serie de alte domenii. Potrivit aceleiași surse, ultimul proiect este inovator iar punerea sa în practică implică mai multe instituții academice din Franța și din alte câteva țări europene, precum și Academia de Științe a Rusiei.
“Prin acest proiect, expertii sunt în curs de dezvoltare a unei tehnologii unice, care va permite în viitor să reducem semnificativ nivelul de amenințare teroristă în țările noastre” – a spus oficialul NATO .

Totuși, întrebat de jurnaliștii ruși cu privire la rezultatele Consiliului NATO-Rusia, Ministrul rus al Apărării, Sergey Shoigu a fost nevoit să admită că o cooperare pe sistemul european de apărare antirachetă nu funcționează, “programul de apărare antirachetă în Europa se dezvoltă în continuare, iar preocupările noastre nu sunt luate în considerare” – a spus șeful Ministerului Apărării din Federația Rusă. Generalul Shoigu a declarat însă că Rusia este încă deschisă privind cooperarea în domeniul apărării antirachetă, care poate consolida securitatea fiecărui stat și spori încrederea între părți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new