Consiliului de Securitate ONU – reuniune pe tema referendumului din Crimeea
March 15, 2014
Membrii Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite se vor reuni de urgenţă, sâmbătă, pentru a discuta despre referendumul din Crimeea și pentru a vota o rezoluţie care să sugereze (?!) izolarea Rusiei de către comunitatea internațională, fără a se referi în mod explicit la Rusia.
Reuniunea a fost convocată pentru ora 15.00 GMT (17.00, ora României), la solicitarea Statelor Unite. Diplomaţii occidentali se aşteaptă ca Rusia să utilizeze dreptul de veto.
Poziţia Chinei, care adesea se aliniază celei a Rusiei, în special în voturile pe tema conflictului din Siria, încă nu se cunoaşte. “Chinezii sunt confuzi” a explicat un diplomat occidental, deși se știe că anterior China s-a raliat la poziția Moscovei privind criza din Ucraina. Totuși datele problemei s-au modificat simțitor, iar Occidentul speră pe o repliere a Chinei.
El a subliniat că ambasadorul Chinei la ONU a menţionat în cadrul celor şase reuniuni ale Consiliului pe tema crizei ucrainene două principii, şi anume principiul neintervenţiei şi principiul respectării integrităţii teritoriale. Or, cele două principii nu sunt respectate prin scrutinul care va avea loc duminică și a cărui rezultat ete complet previzibil: populația rusă majoritară în regiune va decide includerea (reîntoarcerea, mai exact, dacă avem în vedere istoria regiunii) republicii autonome Crimeea în componența Federației Ruse.
“Singurul scop al acestei rezoluţii este de a obţine abţinerea Chinei şi de a sublinia astfel izolarea în creştere a Rusiei”, a precizat un alt diplomat occidental.
Proiectul de rezoluţie a fost redactat de Statele Unite, în termeni care ar putea fi acceptaţi şi de China. Mai exact: textul proiectului de rezoluţie nu se referă în mod explicit la Rusia şi nu solicită retragerea trupelor suplimentare ruse din Crimeea. De asemenea, proiectul de rezoluţie nu ameninţă cu sancţiuni.
“Referendumul nu poate avea nicio validitate şi nu poate opera nicio modificare asupra statutului Crimeei”, potrivit proiectului de rezoluţie. Totodată, textul cere tuturor statelor să nu recunoască rezultatul referendumului şi să “nu întreprindă vreo acţiune care ar putea fi interpretată ca o recunoaştere a modificării statutului“. O formulă alambicată utilizată pentru a cere Rusiei să nu anexeze Crimeea.
Consiliul reafirmă “angajamentul său faţă de suvernitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional”, conform textului.
În cele din urmă, proiectul de rezoluţie solicită Moscovei şi Kievului “să înceapă un dialog politic direct” şi să dea dovadă de reţinere.
Leave a Reply