Coreea de Nord – 2 în 1 sau comemorare Jong-il /aniversare Jong-un

December 17, 2012

Astăzi se încheie doliul tradiţional de un an de la moartea liderului Kim Jong-il. Coreea de Nord a declarat această zi de comemorare a morţii liderului Kim Jong-il și simultan, zi de aniversare a primului an la putere, fiul său Kim Jong-un. “Adunate în faţa Mausoleului Kumsusan din capitală, unde sunt depuse corpurile îmbălsămate ale lui Kim Jong-il şi Kim Il-sung, fondatorul, în 1948, al Republicii Populare Democratice Coreea (RPDC), sute de mii de persoane au participat la un moment de reculegere. Sub un steag coborât pe jumătate în bernă, două portrete ale lui Kim Il-sung şi Kim Jong-il ocupau faţada mausoleului” informează Mediafax.

“Doliul şi regretele pentru liderul plecat a fuzionat cu bucuria sărbătoririi realizărilor noului lider, care seamănă mult cu bunicul său – Kim Il Sung” a titrat televiziunea de stat din Coreea de Nord. “Poporul nostru şi armata plâng în această lună surâsul radios al dragului nostru părinte”, a comentat o prezentatoare pentru televiziunea de stat, care transmitea în direct ceremonia.

Kim Jong-il a murit pe 17 decembrie 2011, iar imaginile cu isteria de jale a poporului său au făcut înconjurul planetei. Imediat el a fost înlocuit cu puțin cunoscutul său fiu, Kim Jong-un, care nu împlinise nici măcar 30 de ani (vârsta exactă, apropo, nu este încă cunoscută cu exactitate). Această ideologie a transferului de putere în țară din tată în fiu, se obișnuiește încă din trecutul monarhic al ţării, sub pretextul că tot ceea ce îşi propune dar nu reuşeşte o generaţie trebuie să fie completat de către descendenții acesteia.
Comemorarea-aniversarea de astăzi vine pe fondul recentelor tensiuni create de lansarea unei rachete Unha-3 (purtătoare a unui satelit meteo, au declarat oficialii de la Phenian), versiune contrazisă de Japonia care susţine că vecinul nordic-coreean a testat o rachetă militară cu rază lungă de acţiune.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new