Coreea de Nord – planuri de extindere a arsenalului nuclear

April 2, 2013

Coreea de Nord îşi continuă parada de ameninţări la adresa securităţii internaţionale. Astfel, autorităţile de la Phenian au anunţat astăzi că vor pune la lucru toate facilitățile nucleare ale ţării – inclusiv unul din reactoarele nucleare aflat în stare de conservare (sau în curs de construcție) de la Yongbyon, parte a programului operaţional  de îmbogățire a uraniului – cu intenţia de extindere a arsenalului său nuclear, ridicând şi mai mult starea de tensiune deja existentă îm urma declarării “stării de război” pentru soluţionarea diferendelor cu Coreea de Sud. Reactorul de la Yongbyon a fost închis în iulie 2007, ca parte a unui acord dezarmare în schimbul asistenței umanitare.

Potrivit New York Times, anunțul făcut de către agenția Coreei de Nord pentru energie atomică a venit la două zile după ce liderul țării, Kim Jong-un, a solicitat extinderea arsenalului nuclear al țării sale, în ceea ce priveşte ‘calitatea și cantitatea’ acestuia, în timpul unei reuniuni a Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord. De altfel, şi Parlamentul Coreei de Nord a aprobat recent un plan care prevede consolidarea arsenalului nuclear, informeaza BBC News online.

Coreea de Nord este nemulţumită de sancţiunile internaţionale împotriva sa care au fost înăsprite în luna februarie, după realizarea unui nou test nuclear care a generat îngrijorare pentru toate ţările din regiune.  În ultimele săptămâni, Coreea de Nord a avertizat de mai multe ori că va lansa atacuri preventive împotriva Statelor Unite şi Coreei de Sud, în contextul exerciţiilor militare comune ale celor două ţări.

Pe de altă parte, Statele Unite au poziţionat în apropierea coastelor Coreei de Sud un distrugător capabil să intercepteze rachete, a anunţat Washingtonul, care vrea astfel să îşi sublinieze susţinerea pentru Seul în faţa ameninţărilor Phenianului, relatează Mediafax. USS Fitzgerald, care tocmai a participat la manevre militare, a fost trimis în sud-vestul peninsulei în loc să se întoarcă în portul de staţionare din Japonia, a anunţat un oficial american luni, sub acoperirea anonimatului.

Ministrul de Externe al Coreei de Sud, Yun Byung-se, urmează să aibă o întâlnire cu secretarul american de Stat John Kerry la Washington, marţi, pentru a discuta despre tensiunile care s-au intensificat în peninsulă. De altfel, John Kerry va merge, de asemenea, în Asia săptămâna viitoare, în special în Coreea de Sud.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new