Coreea de Nord recidivează – un nou ”test” balistic peste teritoriul de nord al Japoniei

September 15, 2017

Coreea de Nord a lansat, vineri, o rachetă balistică care ar fi traversat spaţiul aerian al Japoniei, la doar trei zile după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat noi sancţiuni împotriva regimului de la Phenian.

Secretarul general al Executivului japonez, Yoshihide Suga, a afirmat că testul Phenianului reprezintă o ”provocare excesivă”. De asemenea, Rex Tillerson, secretarul de stat al SUA, a susţinut că toate statele trebuie să ia măsuri noi împotriva Coreei de Nord. Consiliul de Securitate al ONU se va întruni vineri, la cererea Statelor Unite.

Racheta balistică a fost lansată din districtul Sunan, aflat în apropierea Phenianului. Aceasta ar fi parcurs distanţa de 3.700 de kilometri şi a atins altitudinea de 770 de kilometri, potrivit Armatei sud-coreene. Comandamentul SUA din Pacific a precizat iniţial că proiectilul ar fi fost o rachetă balistică cu rază intermediară de acţiune. Cu toate acestea, ministrul de Externe al Japoniei, Taro Kono, a afirmat că Guvernul de la Tokyo este de părere că Phenianul a lansat o rachetă balistică intercontinentală, relatează postul japonez NHK.

În tot acest timp, Guvernul japonez a emis o alertă, cunoscută sub numele de ”J-Alert”, ţinând cont că racheta balistică a trecut peste insula Hokkaido, aflată în nordul Japoniei. Ulterior, racheta a ajuns în oceanul Pacific.

”Aceste provocări repetate din partea Coreei de Nord sunt inacceptabile” a declarat secretarul general al Executivului japonez, Yoshihide Suga. Rex Tillerson, Secretarul de Stat al SUA, a afirmat, vineri, că toate statele trebuie să ia măsuri noi împotriva Coreei de Nord, subliniind că Rusia şi China trebuie să-şi arate intoleranţa faţă de aceste teste nesăbuite, acţionând în mod direct.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut vineri un “răspuns mondial”, calificându-l acțiunile Coreei de Nord drept o “încălcare imprudentă a rezoluțiilor ONU” relatează AFP.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new