Coreea de Nord și-a plasat din nou armata în alertă

October 8, 2013

Conducerea de la Phenian/ Pyongyang a ordonat plasarea trupelor armatei în alertă și a avertizat asupra ”unor consecințelor dezastruoase” ce pot decurge din derularea exercițiilor militarea comune ale Statelor Unite, Japoniei și Coreei de Sud în apropierea granițelor sale.

Spiritele s-au încins din nou în Peninsula Coreeană după anunţarea săptămâna trecută de către Seul şi aliatul său american a unui plan care prevede o “disuasiune adaptată” ameninţării reprezentate de nord-coreeni.

Manevre navale tripartite urmează să înceapă marţi în zona Peninsulei Coreea, dacă dispare ameninţarea unui taifun. La exerciţii urmează să participe submarinul american cu propulsie nucleară USS George Washington, lucru ce pare să fi supărat în mod deosebit conducerea de la Phenian.

Trupele nord-coreene “urmează să fie pregătite să lanseze o operaţiune în orice moment”, a declarat pentru agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA un purtător de cuvânt al armatei nord-coreene, citat de Voice of America. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Seul, Kim Min-seok, a confirmat starea de alertă a armatei Coreei de Nord. ”Trupele noastre monitorizează cu atenție mișcările armatei nord-coreene și sunt pregătite să răspundă imediat oricăror provocări care ar putea apărea” a precizat acesta. Coreea de Nord a amenințat cu represalii și cu ocazia altor manevre militare comune a Statelor Unite și aliaților zonali, însă acestea au rămas doar la stadiu de declarații de presă incendiare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new