Coreea de Nord – un prim test cu bomba H crează o avalanșă de reacții critice din parte comunității internaționale

January 6, 2016

Coreea de Nord a anunțat că a efectuat miercuri dimineață primul test “reușit” de bombă “miniaturizată” cu hidrogen, marcând un avans important în programul ei nuclear dacă se confirmă, la câteva ore după ce a fost detectat un cutremur de magnitudine 5,1 ce părea a fi artificial în apropierea unui sit nord-coreean de teste nucleare, informează Yonhap, AFP, Reuters și Kyodo. Anunțul Phenianului a creat o avalanșă de reacții critice din parte comunității internaționale, inclusiv din partea Chinei și Rusiei care de obicei aveau o atitudine mai puțin vocală în privința derapajelor regimului nord-coreean.

Testul nuclear, efectuat înaintea zilei de naștere a liderului Kim Jong Un la sfârșitul săptămânii, este al patrulea în această țară izolată, aflată sub noi sancțiuni ale SUA și ONU pentru programele ei nuclear și de rachete.

China, principalul aliat al Coreii de Nord, a protestat ‘‘în mod ferm” față de efectuarea de către Phenian a unui nou test nuclear, subliniind că el a fost întreprins ”în pofida opoziției comunității internaționale”, relatează AFP și Reuters. Beijingul i-a cerut ”insistent” Coreei de Nord ”să-și respecte angajamentul privind denuclearizarea și să se abțină de la orice acțiune care ar agrava situația”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de externe, Hua Chunying, într-o conferință de presă.

“Condamn dezvoltarea continuă de arme nucleare și de programe de rachete balistice de către Coreea de Nord, precum și retorica amenințătoare și de incitare” a precizat într-un comunicat Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. “Coreea de Nord ar trebui să renunțe la arme nucleare și la programele de rachete nucleare și balistice existente de o manieră completă, verificabilă și ireversibilă, angajându-se în convorbiri credibile și autentice privind denuclearizarea” se mai precizează în comunicatul dat publicității de Jens Stoltenberg la câteva ore după anunțul făcut de Coreea de Nord.

Ministerul rus de Externe a condamnat testul anunțat de Coreea de Nord, apreciind că este vorba de o încălcare flagrantă a dreptului internațional și rezoluțiilor ONU. De asemenea, Kremlinul și-a exprimat miercuri îngrijorarea în legătură cu anunțul făcut anterior de Phenian privind primul său test reușit cu bombă cu hidrogen, potrivit unei declarații făcute de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Vladimir Putin, citat de agenția de presă RIA Novosti. ‘Moscova este extrem de îngrijorată în legătură cu informațiile apărute, potrivit cărora Coreea de Nord a testat o bombă cu hidrogen’ a afirmat el. ‘Președintele Vladimir Putin a dat ordin să fie examinate cu atenție toate datele stațiilor noastre de monitorizare, inclusiv seismice, și să fie analizată situația dacă informațiile despre test se vor confirma’ a indicat el.

Șefa diplomației europene Federica Mogherini a condamnat testul cu bombă cu hidrogen efectuat de Coreea de Nord, apreciind că este ‘o încălcare gravă’ a obligațiilor acestei țări în domeniul nuclear și l-a calificat drept o ‘amenințare la adresa păcii și securității’ în Asia de Nord-Est, relatează DPA. Problema va fi abordată în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, miercuri după-amiază, a anunțat ea, adăugând că va avea întrevederi cu ministrul de externe sud-coreean Yun Byung Se și cu șeful diplomației japoneze, Fumio Kishida.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new