Coreea de Sud cere US amplasarea de arme strategice pe teritoriul său

January 8, 2016

Coreea de Sud poarta discutii cu Statele Unite pentru a amplasa arme strategice în peninsula coreeană, a declarat, joi, un oficial sud-coreean. Anunțul a fost făcut public la o zi după ce Coreea de Nord a spus că a efectuat cu succes un test cu o bombă cu hidrogen miniaturizată.

Asupra testului planează însă îndoieli. Experții spun că seismul provocat de test a avut magnitudine prea mică (5,1 grade Richter) pentru a fi provocat de o bombă cu hidrogen. Chiar și așa, tot mai multe voci ale comunității internaționale solicită înăsprirea sancțiunilor impuse Nordului peninsulei, scrie Reuters.

Un reprezentant al armatei sud-coreene a declarat că SUA și Coreea de Sud au discutat amplasarea armelor strategice americane în peninsula coreeana, însă a refuzat să dea detalii cu privire la aceste negocieri. În același context, ieri Casa Albă a anunțat că președintele Barack Obamaa vorbit telefonic cu președintele sud-coreean Park Geun-Hye și premierul japonez Shinzo Abe. Cei trei au “convenit să lucreze împreună pentru a dezvolta un răspuns unit și puternic față de cea mai noua acțiune iresponsabilă a Coreei de Nord”.

După ce Coreea de Nord a testat un dispozitiv nuclear, în 2013, Washingtonul a trimis două bombardiere strategice B-2 să patruleze deasupra Coreei de Sud. La momentul respectiv, Coreea de Nord a răspuns amenințând SUA cu un atac nuclear.

Coreea de Sud a reînceput difuzarea audio a mesajelor de propagandă la granița cu Coreea de Nord.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new