Criza Teheran-Riad: SUA lansează un apel la calm

January 4, 2016

Secretarul de stat american John Kerry a lansat luni un apel la calm Iranului și Arabiei Saudite după ce execuția liderului șiit saudit Nimr Baqer al-Nimr a provocat reacția dură a Teheranului și a tensionat situația generală din zona Golfului Persic, relatează AFP.

Apelul lui John Kerry a fost făcut în timpul unor convorbiri telefonice separate cu șeful diplomației iraniene Mohammad Javad Zarif și omologul său saudit Adel al-Jubeir.

‘Cerem să se dea dovadă de calm. Situația trebuie să se detensioneze’ a explicat un diplomat american, referitor la demersul lui Kerry.

Execuția liderului religios Nimr Baqer al-Nimr a provocat proteste din partea șiiților din regiune. Demonstranți iranieni au atacat ambasada saudită la Teheran, ceea ce a determinat Riadul să-și întrerupă relațiile diplomatice cu Iranul.

În replică, Teheranul a acuzat Arabia Saudită că încearcă să agraveze ‘tensiunile’ și a afirmat că ruperea relațiilor nu va șterge ‘eroarea strategică’ care a fost execuția șeicului Nimr.

La rândul său, Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, i-a transmis luni ministrului de externe saudit că decizia Riadului de a întrerupe relațiile diplomatice cu Iranul este extrem de îngrijorătoare, a anunțat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, informează Reuters.

Potrivit sursei citate, secretarul general al ONU a avut o convorbire telefonică cu ministrul de externe saudit Adel al-Jubeir. Ban Ki-moon a avut de asemenea o convorbire și cu ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif, duminică, a precizat purtătorul de cuvânt al ONU, care a adăugat că secretarul general al Națiunilor Unite le-a cerut ambilor oficiali “să evite orice acțiuni care ar putea duce la escaladarea situației”.

UPDATE: Executarea la Riad a unui demnitar șiit critic față de puterea saudită – execuție care a provocat o gravă criză în relațiile acestei țări cu Iranul – ține de ‘problemele interne’ ale Arabiei Saudite, a apreciat miercuri președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, informează AFP.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new