Cu spatele la/spre viitor

March 14, 2017

Amuzat și întristat mă uit cum întreaga lume occidentală se dă cu fundul de pământ refuzând ceva ce vine oricum, că vrem sau nu, ceva ce e mai important decât valul de refugiați și imposibil de oprit, oricâți mușchi, armament în dotare și bugete nelimitate pentru înarmare ai: VIITORUL.
Democrația occidentală în formula pieței libere, bazată pe masă monetară controlabilă*, pe schimburi comerciale flexibile și exploatarea fără limite a resurselor naturii pe acest infim teritoriul al Universului care este Terra, e pe ducă. Au început să aibă reacții de Evul Mediu obtuz, noii lideri ai lumii libere (negarea încălzirii globale e ca și cum ai nega că pământul e rotund acum o jumătate de mileniu).

Brexitul, zidul dintre Mexic și SUA, înfrângerile militare din lumea arabă pe care USA va trebui să le bifeze la 50 de ani după cea din Vietnam, toate sunt nimic pe lângă ce urmează. Societatea, în structurile ei cele mai adânci: proprietatea privată, drepturile individuale ale omului, clădirile spirituale clasice: religii, culturi, națiuni, totul se va clătina din țâțâni. Și noi, în loc să venim în întâmpinarea acestui fluviu pe care Istoria îl adună în spatele Digului care este încăpățânarea noastră de o ignora, ne ciupim de fund, acuzându-ne unii pe alții că tragem vânturi rău mirositoare. Cine să țină atunci piept tsunami-ului care vine peste noi?
Fie că niște cretini vor stinge civilizația cu niște bombe bine plasate care să le confirme lăcomia de a avea dreptate, fie că omenirea va reuși să treacă peste strâmtoarea asta pe care ignoranța a construit-o în fața înaintării evoluției umane, ce este azi nu va mai ține mult. Și nimeni nu vrea să ia în considerație cum va arăta viitorul! Dumnezeu o să o ia de la capăt cu lumea, nu obosește și are și timp. Numai că noi nu o să mai fim cu El, nu pentru că El nu a vrut ci pentru că noi, mândri, am refuzat.
Dan Stoica

* banul este oglinda digitală a puterii politice, devenită operațională în câmp juridic și economic.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new