Cuba în doliu național după decesul fostului lider Fidel Castro

November 26, 2016

Fidel Castro Ruz, președintele Cubei (1976-2008), a murit în noaptea de 25 noiembrie, la ora 22.29, potrivit unui anunț făcut de fratele său, actualul președinte, Raul Castro, într-o alocuțiune la televiziunea de stat. ”El Lider Maximo” avea 90 de ani.

Autoritățile cubaneze au anunțat sâmbătă nouă zile de doliu național după decesul fostului președinte Fidel Castro, informează AFP.

Consiliul de Stat a luat decizia ca funeraliile să aibă loc duminică, 4 decembrie, la Santiago de Cuba. În timpul zilelor de doliu vor fi întrerupte orice activități și spectacole publice, a anunțat executivul cubanez.

UPDATE: Fostul lider a cerut să fie incinerat

”Potrivit voinței exprimate de camaradul Fidel, rămășițele sale pământești vor fi incinerate în primele ore ale zilei de sâmbătă”, a anunțat actualul președinte, la televiziunea de stat.

Fidel Castro a fost liderul Revoluţiei Cubaneze, a deţinut funcţia de premier al Cubei în perioada 1959-1976 şi de preşedinte, între anii 1976 şi 2008, an în care i-a predat puterea fratelui său, Raul Castro. El Lider Maximo a construit primul stat comunist din America Latină.

Fidel Castro a fost unul dintre cei mai „vânați” oameni din istorie, asupra vieții sale fiind comise numeroase atentate, toate eșuate. Autorităţile cubaneze susţin că Fidel Castro a reuşit să supravieţuiască la 600 de tentative de asasinare, dar cifra este imposibil de confirmat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new