Cum se va prezenta Europa la Summit-ul G20 ?

June 17, 2012

Lucia Coroiu

Mexicul găzduiește în perioada 18 – 19 Iunie 2012 o nouă reuniune a liderilor G20. Principalul punct de discuție de pe agenda Summit-ului de la Los Cabos îl reprezintă criza economică mondială și găsirea de soluții eficiente pentru limitarea impactului acesteia. Alte puncte importante pe agenda summitului G20 vor fi consolidarea arhitecturii financiare internaționale și a sistemului financiar, reforma reglementării financiare și promovarea incluziunii financiare. Președinții Barroso și Van Rompuy (care vor reprezenta UE) vor reaminti faptul că Uniunea Europeană se află pe calea cea bună în ceea ce privește punerea în aplicare a tuturor reformelor financiare până în 2013 și că se așteaptă ca și partenerii lor să pună în aplicare aceste angajamente ale G20. Reforma piețelor financiare va trebui să rămână o prioritate pe agenda G20, astfel încât să fie onorate angajamentele asumate de liderii G20 după summitul de la Washington din 2008. Vor fi abordate deasemenea opţiunile de politici publice pentru a reduce volatilitatea preţurilor la produsele alimentare; liderii puterilor economice mondiale se vor apleca și asupra politicilor de promovare a creşterii ecologice şi a necesității de investiţii mai mari în tehnologie şi cercetare agricolă.

Uniunea Europeană va merge la apro­piatul summit al G20 con­ştientă că partenerii săi îi vor cere mai multă hotărâre şi rapiditate pentru soluţio­narea crizei din zona euro, însă totodată doreşte să obţină angajamentul clar al economiilor e­mer­gente şi dezvoltate faţă de sprijinirea refacerii economice.
Cei patru membri europeni ai G20 – Germania, Franţa, Ma­rea Britanie şi Italia – şi Spa­nia ca ţară invitată, precum şi Co­misia Europeană şi Consiliul European, ştiu că strategia anticriză a Uniunii Europene va face obiectul unui scrutin şi al unor presiuni puternice din partea celorlalţi parteneri.
Preşedintele Centrului de Studii Politice Europene (CEPS), Karel Lannoo , a apreciat că G20 va cere Uniunii Eu­ropene să acţioneze “urgent” pentru a ieşi din criză şi va arăta în mod clar că europenii sunt cei care trebuie să-şi rezolve problemele, care afectează şi economia globală. “Dacă nu o vor face, limbajul, mai ales cel al SUA, se va înăspri”, a declarat Karel Lannoo.
Experţii avertizează că summit-ul de la Los Cabos (Mexic) va avea loc la numai o zi după “crucialele” alegeri elene, care vor deveni un ple­biscit asupra viitorului Gre­ciei în zona euro şi care, dacă nu vor genera un guvern proeuropean, ar putea pune în pericol eurozona şi ţările mai vulnerabile precum Spania şi Italia. Grecia continuă să fie principala preocupare, dar şi situaţia din Spania îi îngrijorează pe liderii G20.
Europenii merg la Los Ca­bos cu senzaţia de a fi avan­sat în răspunsul împotriva crizei şi cu angajamentul de a aproba la viitorul Summit european din 28 şi 29 iunie o foaie de parcurs şi un calendar pentru planul lor de creştere şi pentru a avansa spre o mai mare integrare economică şi financiară.
“Vom sublinia modalitatea de concretizare a hotărârii noastre de a oferi un răspuns global la criza datoriei suverane: abordarea dificultăţilor cu care se confruntă ţările vulnerabile; sprijinirea creşterii economice prin reforme structurale şi prin­tr-o consolidare fiscală diferenţiată şi favorabilă creş­terii în timpul semestrului european; consolidarea mecanismelor de protecţie din zona euro; finanţarea şi recapitali­zarea băncilor şi consolidarea guvernanţei economice în zona euro”, au semnalat recent pre­şedintele Con­siliului Euro­pean, Herman Van Rom­puy, şi cel al Comisiei Euro­pene, José Manuel Durao Bar­roso, într-o scrisoare comună privind reuniunea la nivel înalt a G20 de la Los Cabos, publicată pe site-ul UE.
Totodată, “ceilalţi parteneri din cadrul G20 ar trebui, la rândul lor, să îşi recunoască res­ponsabilităţile privind reali­za­rea unei redresări durabile. Con­si­derăm că ar trebui să se pună un accent ferm pe reechilibra­rea economiei mondiale şi că trebuie să reflectăm asupra asu­mării responsabilităţii în temeiul Cadrului G20 pentru creştere”, au adăugat semnatarii scrisorii.

One response to “Cum se va prezenta Europa la Summit-ul G20 ?”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new