Cyber Europe 2014 – îmbunătățirea securității infrastructurilor critice

May 2, 2014

Pe 28 aprilie s-a dat startul primei faze a exercițiului cibernetic pan-european ”Cyber Europe 2014” (CE2014) organizat de Agenția Europeană pentru Securitatea Informației (ENISA). CE2014 este un exercițiu cibernetic sofisticat, care implică mai mult de 600 de entități europene din 29 de țări ale UE și EFTA.

Exercițiul este organizat la fiecare doi ani de către Agenția Europeană pentru Securitatea Informației în colaborare cu toate statele membre ale UE și Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS). Conform informațiilor furnizate de ENISA, comparativ cu precedentele exerciții din 2010 și 2012, Cyber Europe 2014 a crescut considerabil în amploare și complexitate. Acesta se va derula în trei etape: tehnic (în prima fază), urmând în decursul acestui an să se desfășoare și celelalte două faze: operațional/tactic și politic/strategic.

În această primă fază, participanții trebuie să rezolve mai multe incidente tehnice de securitate cibernetică, similare atacurilor reale recente. În acest context, instituțiile din domeniul public (agenții cibernetice, CERT-uri naționale, instituții guvernamentale) alături de cele din sectorul privat (energie și telecomunicații) vor analiza și investiga mai multe scenarii ce ar putea avea impact negativ asupra confidențialității, integrității sau disponibilității informațiilor sensibile ori a infrastructurilor critice.

CERT-RO, în calitate de Centru național de răspuns la incidente de securitate cibernetică, coordonează exerciţiul CE2014 la nivel naţional, asigurând buna cooperare cu instituţiile implicate din România şi ENISA.

Potrivit Directorului executiv al ENISA, profesorul Udo Helmbrecht: “Incidentele din Cyber Europe 2014 sunt foarte realiste, simulând tulburări și crize cibernetice la nivel pan-european, fiind întrerupt accesul a milioane de cetățeni europeni la diferite tipuri de servicii. Cyber Europe 2014 reprezintă un reper major în eforturile de consolidare a cooperării statelor europene în situații de criză cibernetică. Acest lucru îmbunătățește capacitatea de rezistență a infrastructurilor critice europene “.

După cum informează CERT-RO, printre obiectivele Cyber Europe 2014 se regăsesc:

– testarea procedurilor standard de cooperare existente și mecanismele de gestionare a crizelor cibernetice în Europa;

– consolidarea capacităților de intervenție la nivel național; explorarea cooperării existente între sectorul public și privat;

– analizarea proceselor de escaladare și de-escaladare a incidentelor la nivel tehnic, operațional și strategic;

– conștientizarea din partea opiniei publice a problemelor reale create de atacurile cibernetice la scară largă.

One response to “Cyber Europe 2014 – îmbunătățirea securității infrastructurilor critice”

  1. […] o imagine mai clară asupra problemei acesează site-ul  Share this:TwitterFacebookGoogleLike this:Like […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new