Dacă teroriștii nu intră în politică, legile Big Brother nu ajută cu nimic !

May 22, 2016

M-am abținut să comentez despre avionul egiptean dispărut în Mediterana acum 3 zile, mai ales în lipsa unor date oficiale.

Dar acum că ele au început să iasă la iveală, datele prezentate până în acest moment întărind ipoteza unui atac terorist, nu pot spune decât atât: Serviciile Franceze de informații/securitate au o mega, mega problemă. Și, din nefericire, aceasta mega problemă nu este numai a lor ci și a celorlalti parteneri, atât din Europa cât și din NATO.

Cu respect vă reamintesc și faptul că acum ceva vreme, nu de mult, numeroase persoane de origine nigeriană, respectiv arabă, aflate în monitorizarea unor servicii internaționale de combaterea a extremismului și acțiunilor de terorism sau conexe acestuia, au primit ”clearance”-ul de la serviciile Franceze de securitate, acestea putând fi angajate pe aeroporturile din Franța.

Plasarea unui dispozitiv exploziv la bord nu se putea face decât cu suportul cuiva din interiorul aeroportului din Paris. Ipoteza ca un dispozitiv exploziv să fi fost plasat la bord în altă parte, înainte de escala la Paris a aeronavei, iar el să fi fost detonat abia după ce avionul a ajuns deasupra Mediteranei, fix înainte cu 20 de min de aterizarea la Cairo, nu este sustenabilă.

Astfel că de aici decurg două ipoteze:
1. bomba artizanală a fost plasată la bord cu ajutorul unora din aeroport care au fentat sistemele de securitate;
2. atac sinucigaș, adică omul s-a urcat în avion cu bomba la purtător și atunci controlul de securitate din Franța a comis-o rău de tot.
Deci oricum o dai, francezii au ratat cu brio la faza asta.
Poate nu trebuie trecut cu vederea că și în Franța, ca și în România, serviciile s-au implicat masiv în jocurile politice. Rezultatul este că, în ciuda puterii enorme pe care au reușit să o cumuleze, nu sunt capabili să facă față provocărilor venite din zona aceasta de securitate.

Să nu uităm că serviciile franceze de securitate au puteri absolute, beneficiind de cele mai permisive legi BIg Brother de pe planetă. Cred ca numai ei și serviciile din Coreea de Nord mai pot face cam tot ce le trece prin minte, fără a da socoteală nimănui. În Franța controlul și accesul sunt câmpul lor de acțiune fără restricții. Ascultă tot ce vor, când vor, cum vor, au acces la computerele tuturor, monitorizează integral traficul de date, traficul pe web, rețelele de socializare, tot ce înseamă program ce permite comunicarea, cartelele pre-pay se dau numai cu mama buletinului și 7 dovezi de domiciliu, stochează tot ce mișcă etc. Și cu toate astea, atacurile și atentatele teroriste se țin lanț…!? Dotarea tehnologică în materie de combatere a terorismului este  zero, cât timp resursa umană lipsește sau din diverse motive este demotivată și predispusă la erori grave.

PS: În atenția supervizorilor ”câmpului tactic” românesc: norocul este că noi nu avem deocamdată provocările de securitate ale Franței. Dar nu e timpul trecut. Dacă teroriștii nu intră în politică și – ghinion ! – nu o fac, legile Big Brother nu par a ajuta cu nimic !

Sorin Ardelean

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new