Danemarca – alegeri parlamentare: Partidul Popular Danez a obținut cel mai bun scor electoral din istoria sa

June 19, 2015

Partidul Popular Danez (DF), formațiune de dreapta populistă și ostilă imigrației, a obținut în alegerile parlamentare organizate joi în Danemarca cel mai bun scor electoral din istoria sa (21,1% din sufragii), devenind pentru prima dată cel mai mare partid din blocul de centru-dreapta, informează AFP.

Kristian Thulesen Dahl, the Danish People’s Party leader

Plasat pe poziția a doua, după social-democrați (26,3% din voturi), dar în fața partidului liberal Venstre (19,5% din voturi), DF face parte în mod tradițional din blocul politic de dreapta, care în scrutinul de joi a obținut în total 90 de mandate, față de cele 85 ale coaliției de centru-stânga.

În afară de Venstre și DF, din blocul de dreapta mai fac parte Alianța liberală și Conservatorii.

Printre altele, DF este în dezacord cu alte formațiuni de dreapta cu privire la afacerile europene și la cheltuielile publice în materie de protecție socială. Influența sa pe scena politică daneză a sporit constant în ultimul timp.

Fondat în 1995, cu intenția de a proteja ”moștenirea culturală daneză”, acest partid a fost în perioada 2001-2011 un actor influent în arena politică, sub influența carismatică a fondatoarei sale, Pia Kjaersgaard.

Deosebit de interesantă de urmărit se anunță a fi dezbaterea politică internă, inclusiv poziția DF, cu privire la imigrație, subiect de actualitate în Europa și una dintre temele campaniei electorale care a precedat alegerile daneze din 18 iunie. Liderul Venstre, Lars Lokke Rasmussen, a propus scăderea salariului minim necesar pentru ca un cetățean străin să poată obține un permis de muncă danez dacă respectiva persoană este originară dintr-o țară similară Danemarcei din punct de vedere economic și cultural. Această idee i-a iritat pe social-democrați, în mod tradițional mai puțin stricți în privința imigrației.

Sursa: Agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new