Datoria Chinei – comparabilă cu cea a SUA – 251% din PIB

July 23, 2014

Datoria totală a Chinei, a doua mare economie din lume, a ajuns la 251% din PIB la finele lunii iunie 2014, de la 147% din PIB în decembrie 2008, potrivit unei estimări a băncii “Standard Chartered”.

     “Economia Chinei va continua să se îndatoreze, iar piaţa va rămâne îngrijorată”, a declarat Stephen Green, economist-şef pentru China în cadrul “Standard Chartered”, citat de publicația Bursa. Creşterea datoriei arată provocările cu care se confruntă Beijing-ul în încercarea de a stimula economia, potrivit Financial Times. Publicaţia avertizează că această creştere rapidă a datoriei este mult mai îngrijorătoare decât nivelul său absolut, având în vedere că o expansiune de asemenea amploare, într-o perioadă scurtă de timp, a fost urmată, aproape întotdeauna, de o perioadă de turbulenţe financiare în alte economii.

     “Actualul nivel al datoriei Chinei este deja foarte mare, potrivit standardelor pentru pieţele emergente, şi puţinele economii care au datorii mai mari sunt toate economii cu venituri mari”, arată Chen Long, economist la firma de consultanţă “Gavekal Dragonomics”.

Pentru comparaţie, datoria totală a SUA era echivalentă cu 260% din PIB la finele anului trecut, iar cea a Marii Britanii – cu 277% din PIB.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new