De ce diplomația face casă bună cu serviciile secrete ?

October 24, 2012

Ambasadorul Rep. Moldova în Israel, Mihai Balan, candidat la funcția de șef al SIS

Diplomatul Mihai Bălan a fost propus la şefia Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) după ce preşedintele R.Moldova, Nicolae Timofti, s-a consultat cu liderii din Alianţa de guvernare (AIE). O declaraţie în acest sens a fost făcută astăzi de premierul Vlad Filat.
Deşi Comisia de Securitate a legislativului moldovean a avizat negativ candidatura lui Mihai Balan la funcţia de director al SIS, prim-ministru Filat este convins că vor fi întrunite voturile necesare pentru ca acesta să exercite funcţia respectivă. Mai mult, Filat are încrederea că experienţa de ambasador al candidatului îl va ajuta să reformeze instituţia.
Întrebat de ce l-au ales pe Mihai Balan, premierul Filat a spus că anume acest candidat a întrunit un consens în Alianţă. “Eu cred că acest lucru este important, deoarece în exercitarea atribuţiilor, viitorul director are nevoie de mandat deplin. Domnul Balan este un ambasador foarte bun şi eu aştept ca să fie şi un şef bun al SIS-ului”, a specificat Filat.
Mihai Balan îndeplinește în prezent funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în statul Israel. Acesta a fost consilierul prezidențial al lui Mihai Ghimpu, pe probleme de politică externă şi integrare europeană.
Balan activează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene din anul 1990. Domnia sa a lucrat în Direcțiile financiar-administrativă și cea consulară în calitate de șef de direcție. În perioada 1995 – 2001 a fost Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în statul Israel, iar în anii 2010 – 2011 – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar în Republica Elenă.
Anterior, în jurul numelui lui Mihai Balan au fost vehiculate zvonuri precum că acesta ar fi fost implicat în infracţiuni de trafic de fiinţe umane. Deputații Partidului Comuniștilor l-au acuzat că face parte din Clubul ”Rotary”, care funcţionează după reguli şi principii identice cu cele ale francmasoneriei. Acuzațiile au fost lansate în cadrul audierilor lui Mihai Balan la Comisia juridică, numiri și imunități și Comisia securitate națională, apărare și ordine publică ale Parlamentului. Mihai Balan a negat aceste acuzaţii.
Amintim că, ieri, 23 octombrie, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a propus Parlamentului candidatura lui Mihai Balan la şefia SIS. Dacă va fi votat de majoritatea deputaţilor prezenţi, Balan va fi ales în funcţie pentru un termen de 5 ani.
Fotoliul de şef al SIS a rămas vacant acum un an, când fostul director Gheorghe Mihai a fost demis de Parlament, la solitarea lui Vlad Filat. Atunci, premierul s-a arătat nemulţumit de felul în care a acţionat instituţia în cazul atacurilor asupra câtorva bănci din ţară.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new