De ce Obama ?
November 7, 2012
Dragoș-Andrei Preutescu
În timp ce la Boston, Mitt Romey își recunoaște înfrângerea iar la Chicago, Barack Obama le mulțumește suporterilor săi, încerc să sintetizez: De ce alegerile din SUA au atras atenția atât de mult? De ce confruntările televizate dintre Mitt Romney și Barack Obama au centrat privirile noastre în ultimele săptămâni ? Și mai ales, care au fost atuurile ce i-au adus lui Obama un nou mandat de încredere din partea americanilor ?
Am afirmat de multe ori că SUA și UE vor suferi de un deficit democratic, în urma unor consecințe cauzate de efectele economice, sociale, culturale și politice din ultimii ani în lume. Nu a fost doar o simplă campanie electorală, unde s-a mers cot la cot până în ultimul moment, ci a fost o decizie ce privește și o mare majoritate din guvernele lumii, care colaborează cu SUA.
În România am avut același stil caracteristic de a plasa republicanii și democrații la stânga și dreapta. Romney era la dreapta și Obama la stânga. De amintit că cele două unghiuri opuse ale manifestării politice americane nu poate semăna cu tipurile de partizanat politic din multe țări europene. Acolo valorile politice și discursurile sunt configurate de alte caracteristici ale reprezentării și alegerii. Sunt convins în schimb, că cei doi candidați au fost la fel de conștienți că SUA se află într-o poziție pe muchie de cuțit, iar orice decizie trebuie să se bazeze pe un consimțământ public-politic-privat foarte strâns. Întrebarea importantă este, de ce Obama ? De ce Obama din nou, după numeroasele critici aduse că nu a reușit să reducă rata șomajului, să prezinte mai multă “forță” în afacerile externe ? Răspunsul e simplu: americanii, sau cei mai mulți dintre americani sunt mai pragmatici și consideră că un lider charismatic, un bun comunicator, un tip care să accepte și defectele unei țări într-o situație dificilă, este mult mai potrivit decât un candidat ce impunea mai multă fermitate politică privată (dacă mi se permite să spun astfel).
Mulți comentatori ne sfătuiau că e mai bine în SUA să câștige candidatul care poate manevra firele economiei (M. Romney), având afinități speciale și o experiență personală, împotriva unui candidat mai deschis, cu mai mult farmec personal (mai socialist după unii) etc. Nu știu dacă este potrivită comparația specialiștilor, dar știu că nici cei mai buni economiști din lume, dacă ar lucra numai în favoarea SUA, nu ar prezenta un avantaj sincer pentru securitatea economică a țării, dacă nu au un lider mult mai eficient și mai puțin închis în convingeri (B. Obama), iar acest fenomen a fost ușor de sesizat la actualul președinte.
Am urmărit două dintre discursurile lui Barack Obama (lansarea oficială în cursa pentru prezidențiale și cel din această dimineață, după ce a fost reales), dar și una dintre confruntările directe cu Mitt Romney (ultima, pe probleme de afaceri și politică externă). Obama a știut să lase ce este mai important pentru final, a jucat totul pe prima și ultima impresie (așa cum se procedează de multe ori în sport), iar strategia a reușit. Dar nu a fost doar atât, el jucând o carte importantă și pe planul afectiv al alegătorilor, pentru că la fiecare discurs a venit cu exemple reale din viața dramatică a americanilor de rând, de la militarii în exercițiu din zonele de conflict, viața de familie, educația și inovația, până la boli grave ce răpesc viața multor oameni. Exemple valabile, dar se va contesta rolul unui discurs mai social al lui Obama din nou de către critici.
Pe plan extern Barack Obama a dat dovadă de mai multă siguranță și deschidere către negociere. Putem lua exemplele cu Rusia, China, Israel, Japonia. E posibil, ca prin acest președinte, SUA să joace o carte a mentoratului, o putere care își asumă responsabilitatea de a veni cu soluții, de a reuși să provoace parteneriate și discuții libere cu importanții lideri mondiali (vezi cazul conflictului Mării Chinei de Sud dintre Japonia și China), dar cu un lider care să fie în același timp conștient că țara sa nu mai este un atât de important actor pe scena relațiilor internaționale, sau nu mai poate fi, pentru că alte puteri economice, politice, culturale își fac apariția în spectacolul internațional.
Pe plan intern Barack Obama poate oferi o cale de legătură care să nu năucească și mai mult incapacitatea de comunicare și coeziune socio-politică. Mesajele transmise de el au fost foarte relevante în acest sens: de patriotism, de unitate, de înțelegere, de importanța momentelor în care se regăsește SUA și implicarea tuturor în rezolvarea problemelor. Tipul de “self-government” propus cetățenilor americani, nu îl găsesc întâmplător și nici nu știu dacă este de stânga (accepțiunea specialiștilor români în politica internațională). Dacă nu va reuși să îndeplinească promisiunile făcute poporului american, e posibil să devină în cel mai scurt timp cel mai inconsecvent președinte din istoria țării.
Relația cu România va rămâne specială, indiferent cine va câștiga alegerile în decembrie. Sunt convins că avem și noi politicieni cu ceva mai mult cap pe umeri, care să realizeze importanța parteneriatului realizat cu SUA (vezi aici în mod deosebit scutul antirachetă) și o mai bună comunicare cu viitorul ambasador ce va veni la București. E nevoie de o maturitate politică și din partea noastră, nu doar de o febră politică transformată într-o pură confruntare pentru putere.
Alegerile din SUA au fost un exemplu de implicare civică, unde mii de voluntari au participat la organizarea și desfășurarea campaniei. Au fost cele mai mari donații pentru candidați din istoria americană. Barack Obama a câștigat și acolo unde nu mulți se așteptau: Ohio, Florida, Colorado și nu numai. Se poate preconiza ca în noul mandat, președintele SUA să joace mult mai tare, atât pe plan economic, cât și pe plan militar. Sunt convins că pentru unii colegi articolul de față va părea unul mai de stânga, dar eu nu am vrut decât să exprim rolul pe care un lider îl are într-o situație grea, un rol al SUA important pentru configurațiile politice internaționale.
PS: Fotografia a fost postată de președintele Obama pe contul său de Twitter imediat după anunțarea rezultatelor, cu mențiunea: Four more years (@BarackObama)
Mai multe articole ale autorului puteți citi aici.
Leave a Reply