Declarația Adunării Generale a ONU privind Refugiaţii şi Imigranţii

September 20, 2016

Summit istoric la ONU pe tema refugiaţilor şi migranţilor. Aceasta este cea mai mare întâlnire a liderilor lumii pe acest subiect din 1951. Reprezentanții celor 193 țări membre ale ONU au adoptat luni în cadrul unui summit extraordinar desfășurat la New York Declarația pentru Refugiați și Imigranți, prin care se încearcă limitarea proporțiilor fenomenului, ajuns la cote maxime după cel de-al doilea război mondial.

Declaraţia de la New York privitoare la Refugiaţi şi Imigranţi (pe care o puteți accesa integral aici) nu conţine prevederi obligatorii, dar creează standarde de gestionare a situaţiilor în care se înregistrează migraţii în masă. Documentul are 24 de pagini şi se referă, în esenţă, la drepturile fundamentale ale celor ce pleacă de acasă, fie pentru a avea o viaţă mai bună – este cazul migranţilor – fie, disperaţi, din cauza războaielor, persecuţiilor, terorismului, aşa cum e situaţia refugiaţilor.

Declaraţia de la New York condamnă xenofobia şi clişeele aplicate refugiaţilor şi migranţilor, inclusiv din motive religioase; dar atrage atenţia că refugiaţii şi migranţii au şi ei obligaţia de a respecta normele ţării-gazdă şi de a face eforturi pentru a se întreţine.

În opinia Secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, summit-ul reprezintă un nou punct de reper în „eforturile colective de gestionare a provocărilor reprezentate de mobilitatea umană”, în timp ce declaraţia va însemna „mai mulţi copii care vor putea merge la şcoală, mai mulţi muncitori care pot căuta în siguranţă de lucru în străinătate, fără a fi la cheremul traficanţilor şi mai multe persoane care vor avea opţiuni reale dacă se mută odată ce se încheie un conflict.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new