Declinul cotaţiilor petrolului şi aprecierea dolarului american au îngenuncheat rubla rusească

December 17, 2014

Moneda Rusiei, rubla, a continuat să se deprecieze puternic faţă de moneda americană, ajungând la peste 80 de unităţi pentru un dolar, în ciuda majorării dobânzii cheie de către banca centrală cu 6,5 puncte procentuale. Investitorii anticipează că guvernul de la Moscova va începe să controleze fluxurile de capital pentru domolirea scăderii rublei.

Moneda Rusiei a scăzut cu aproape 20% pe parcursul zilei de ieri, la 80,1 unităţi/dolar, acesta fiind cel mai mare declin din 1998, când Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriilor în moneda locală. La ora locală 17:12, rubla se mai redresase, având un curs de 72,99 unităţi/dolar. De la începutul anului, moneda Rusiei a scăzut cu 54% faţă de dolar.

Tot ieri, rubla a înregistrat o depreciere de peste 20% faţă de moneda unică europeană, atingând 100 de ruble/euro. În acelaşi timp, randamentele obligaţiunilor de stat cu scadenţa la zece ani au urcat cu 3,17 puncte procentuale, la recordul de 16,4%.

Şeful Comisiei pentru buget şi impozite din Duma (camera inferioară a Parlamentului rus), Andrei Makarov, a făcut apel ieri la populaţie să nu intre în panică, în contextul crizei monedei naţionale. Acesta le-a recomandat cetăţenilor ruşi să nu-şi schimbe în dolari economiile pe care le au în ruble. Makarov a afirmat: “Oamenii se grăbesc să cumpere valută şi, în final, ei vor pierde. Niciodată, pe timp de criză, nu trebuie să treci de la o valută la alta. Nici agenţii de bursă nu fac aşa ceva. Să alergi la casele de schimb pentru schimbarea rublelor în dolari înseamnă pierderea economiilor. Acum, cel mai important lucru este să nu se creeze panică în ţară”.

Cei mai bogaţi 20 de oameni din Rusia au pierdut, luni şi marţi, 10 miliarde de dolari, după ce Banca Centrală de la Moscova a crescut dobânda-cheie, ca să oprească declinul rublei, scrie Bloomberg. De la începutul anului, aceştia au rămas fără 62 de miliarde de dolari.
De reținut că printre cei mai afectați se află oligarhi considerați ca făcând parte din cercul de apropiați ai liderului de la Kremlin. Astfel, notează sursa citată că Leonid Mihelson înregistrează cea mai uriașă diminuare a averii (8,7 miliarde dolari) de la începutul anului până acum. Cu o avere estimată la 9,2 miliarde dolari, Mihelson este directorul general executiv al Novatek, al doilea mare producător de gaz natural din Rusia (după Gazprom) şi primul dintre companiile de profil cu capital majoritar privat. Al doilea loc este ocupat de Ghennadi Timcenko, care deţine 23,5% dintre acţiuni la Novatek. Averea acestuia s-a diminuat cu 7,8 miliarde dolari de la începutul anului. Pe locul al treilea, se plasează Vladimir Lisin, preşedinte şi acţionar majoritar al producătorului de oţel Novolipeţk Steel (aflat în top 4 companii de profil). Lisin a pierdut 7,5 miliarde dolari după ce acţiunile companiei au scăzut cu 42%. Totodată, averea celui mai bogat om din Rusia, Alişer Usmanov, a fost afectată de declinul cu 58% al acţiunilor MegaFon (fostul North-West GSM), al doilea mare operator de telefonie mobilă din Rusia şi al patrulea din domeniul telecomunicaţiilor ruseşti, la care Usmanov deţine un pachet de 20%. Usmanov a pierdut 6,8 miliarde dolari în acest an.

Deprecierea rublei s-a transformat într-o criză valutară la începutul acestei săptămâni, când, după un atac speculativ masiv (asociat cercului liberalilor ”kudriniști”), Banca Centrală a Rusiei a ridicat substanţial dobânda cheie la 17%, rubla a pierdut în numai câteva ore aproape o treime din valoare în fata dolarului american. Foarte probabil, Banca Centrală va continua să intervină direct în piaţa valutară şi/sau va majoră dobânzile din nou, dar evoluţia viitoare a rublei va ţine mai degrabă de contextul global-macro, în general, şi de cotaţiile petrolului, în particular.

Oricum, în ciuda propagandei publicațiilor occidentale care anunță căderea economiei FR, rușii de rând sunt îngrijorați dar nicidecum isterici privind criza valutară prin care trece țara lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new