Deja vu: Chişinău – Ministrul Șleahtițchi remaniat de premier, angajat de președinte

July 25, 2012

Remaniere guvernamentală la Chişinău

Premierul Vlad Filat i-a înlocuit pe doi din miniştrii desemnaţi în funcţie de partidul său, Mihai Şleahtiţchi de la Educaţie şi Alexei Roibu de la Interne. Despre necesitatea unor remanieri guvernamentale pe malul Bâcului se vorbeşte de cel puţin un an, iar Vlad Filat a făcut acest pas pentru a le da exemplu şi colegilor din Alianţă. Atât succesorul de la interne propus de premier, Dorin Recean, cât şi cel de la educaţie, Maia Sandu, vin din alte domenii decât cele de care urmează să le cureze, mai apropiate economiei. Mihai Şleahtiţchi şi-a atras până acum în repetate rânduri criticile premierului Vlad Filat, în special pentru decizia “unilaterală”, cum a sugerat însuşi prim-ministrul, de a redenumi cursul de istorie, dar şi pentru felul cum s-a derulat bacalaureatul în acest an. Imediat după revocare, acesta a şi fost angajat de şeful statului, în calitate de consilier prezidenţial pe probleme de educaţie.

Fostul şef de la Interne, Alexei Roibu s-a bucurat aparent de sprijinul premierului, deşi fusese criticat dur de toate celelalte partide pentru că ar fi scăpat criminalitatea de sub control. Consilierul guvernamental pe reforma poliţienească,  Sergiu Diaconu, spune că înlocuirea generalului Alexei Roibu cu un civil se înscrie în logica firească a reformei din poliţie care ar trebui să se soldeze cu demilitarizarea ei.

Deocamdată nu este clar nici dacă partenerii premierului din alianţa de guvernare îi vor da mână liberă pentru alte remanieri, considerate necesare de Vlad Filat, cel puţin anterior: „Noi parcă nu avem miniştri care s-ar cere urgent demişi. Nu exclud însă că într-o perspectivă mai îndelungată, până în toamnă, vom opera şi noi unele revocări” a declarat democratul Dumitru Diacov, comentând cele două substituţii pe care, de altfel, democratul le-a numit neaşteptate, deşi vehiculate.

Totuşi, repeziciunea cu care schimbările din guvern au fost confirmate de şeful statului, președintele Nicolae Timofti, lasă de înţeles că ele au fost convenite din timp, cel puţin cu acesta. Cei doi succesori propuşi de premier şi-au depus jurământul în faţa lui Nicolae Timofti la câteva ore de la numire. Astfel, noul ministru de interne este Dorin Recean, economist de profesie, care a combinat timp de mai mulţi ani funcţia de lector cu managementul unor proiecte internaţionale, după care a fost numit vice-ministru la tehnologii informaţionale. Maia Sandu, la fel economistă, vine la ministerul educaţiei după o importantă funcţie în cadrul Băncii Mondiale, cea de consilier al Directorului Executiv al instituţiei de la Washington.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new