Despre americanizarea profiturilor și ucrainizarea pierderilor

February 10, 2015

Sărmana Ucraină… ! Indiferent de cum vor decurge discuțiile mâine la Minsk, în afacerea asta lucrurile sunt tot mai clare, iar răul făcut greu spre imposibil de îndreptat.

Mai exact, Vesticii au făcut prima mutare cu caracter neconvențional, girând debarcarea neconstituțională a lui Ianukovici, și au mizat pe faptul că Putin nu va face a doua mutare, anume intervenția militară în Ucraina, sau că, dacă o va face, îi va fi fatală datorită ”maidanizării” Rusiei. Evident, s-au înșelat. Putin s-a ținut pe poziții, iar rușii nu au dat deloc semne că vor să fie eliberați, asemeni irakienilor, sirienilor, libienilor, ș.a.m.d. de tătucul lor local. Mai ales că avuseseră deja experiențe minunate în anii 90′ cu modelul neoliberal occidental. Deci vesticii au pariat greșit când au făcut prima mutare, și eram sigur că va fi așa. Problema este că a treia mutare, anume intervenția militară vestică și escaladarea conflictului înspre zona nucleară, nu se poate face. Punct. Decât dacă ești dement !

Dar Occidentul rămâne, pe cât de nepăsător față de soarta primitivilor, pe atât de rațional. În plus, la urma urmei, vorbim de sisteme politice democratice, care au la bază, de bine de rău, o cultură democratică (prea puțin prezentă în Rusia), care nu se pot baza pe sprijin popular pentru o asemenea demență, iar Putin a mizat, și a mizat bine, și pe acest fapt. Adică și-a cunoscut și propriul popor, și popoarele conduse de ”liderii” euro-atlantici. Și tipul chiar arată, inclusiv în ochii poporului rus, ca “the man for the job”, ca omul potrivit la locul potrivit: agentul KGB care nu clipește. Adică vesticii l-au pus exact în poziția de joc politic în care se simte cel mai bine și în care rușii sunt dispuși să-l susțină. Ideea e că nu poți să tratezi Rusia ca pe Venezuela iar, într-o lume cu armament nuclear, cooperarea este un imperativ de la sine înțeles, nu ai cum să te angajezi în jocuri de sumă zero.

Revenind, este clar că, mai devreme sau mai târziu, pe măsură ce se avansează în zona periculoasă, Occidentul cel rațional va da înapoi și că, la rigoare, meciul a fost pierdut din start. Băieții doar au încercat marea cu degetul că, cine știe, poate, poate… numai că n-a fost să fie. Nu știu dacă au fost suficient de tâmpiți încât să creadă într-o victorie facilă dar, chiar și așa, în ultimă instanță își vor mușca limba. Însă problema e că, la fel ca și în cazul Georgiei, factura, incluzând morții și distrugerile economice, nu o plătesc vesticii ci amărâții de ucraineni. Adică vesticii, în special americanii, au jucat, dar de pierdut au pierdut ucrainenii. Asta a fost, de la bun început, partea cea mai scârboasă a acestei povești. Americanii n-au riscat nimic în afacerea asta, nu au avut nimic de pierdut (afară de cele 5 miliarde USD băgate în ONG-urile ucrainene – cum s-ar spune, bani de cerșetori), la fel cum nici ucrainenii n-au avut nimic de câștigat. Am putea face o analogie cu mecanismul capitalismului financiar. Dacă în primul caz vorbim de privatizarea profiturilor și de socializarea pierderilor, în cel de-al doilea caz vorbim de americanizarea profiturilor și ucrainizarea pierderilor.

PS: Potrivit Washington Post, hryvnia ucrainiană s-a dus în cap cu 50% în doar 2 zile. Vi se pare că interesează pe careva dintre liderii occidentali asta ?

Alexandru Racu

Alexandru Racu s-a născut în Bucureşti pe 4 Martie 1982. Este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, are o Diplomă de Master în Studii Sud-Est Europene la Universitatea din Atena (Grecia) şi doctor în filozofie politică al Universităţii din Ottawa (Canada). Mai multe articole aici.

One response to “Despre americanizarea profiturilor și ucrainizarea pierderilor”

  1. VCR says:

    Articolul este puţin tendenţios şi nedocumentat. Despre cei „5 miliarde USD băgate în ONG-urile ucrainene” aţi putea afla mai multe, de exemplu, de aici:
    http://iipdigital.usembassy.gov/st/english/texttrans/2014/04/20140423298186.html
    sau de aici:
    http://www.politifact.com/punditfact/statements/2014/mar/19/facebook-posts/united-states-spent-5-billion-ukraine-anti-governm/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new