Dilma Rousseff a fost realeasă președinte al Braziliei

October 27, 2014

Dilma Rousseff a obținut un nou mandat la președinția Braziliei cu un scurt avans asupra adversarului ei social-democrat Aécio Neves, potrivit rezultatelor oficiale publicate duminică seară. Președintele de stânga a câștigat alegerile cu 51,45% din voturi față de 48,55% obținute de adversarul ei, potrivit rezultatelor aproape finale după numărarea a 98% din buletinele de vot, informează AFP.

Aceste alegeri sunt considerate un plebiscit referitor la cei 12 ani de guvernare a Partidului Muncitorilor (PT), în timpul căreia gigantul emergent din America Latina a cunoscut profunde schimbări economice si sociale.

În 2010 când a obținut primul mandat, în euforia sfârșitului epocii de aur a președinției mentorului său Inacio Lula da Silva (2003-2010), Dilma Rousseff a moștenit o creștere economică de 7,5 la sută.

Prima femeie președinte în cea mai mare țară din America Latină a multiplicat programele sociale de care beneficiază un sfert dintre cele 202 milioane de brazilieni, ceea ce i-a adus o susținere largă în rândul clasei medii și a celei din regiunile sărace din nord-est.

In timpul PT, 40 de milioane de brazilieni au fost scoși din sărăcie și s-au alăturat unei clase mijlocii care a devenit majoritară. Flagelul foametei a fost eradicat.

Dar Dilma Rousseff, în vârstă de 66 de ani, s-a confruntat și cu probleme: economia in plina pierdere de viteza, revendicarile unei clase medii a carei ascensiune sociala s-a estompat, scandaluri de coruptie care au umbrit imaginea PT. Salvata de o rată a somajului foarte scăzută (5 la sută), bilantul său economic este slab: patru ani de crestere încetinită până la intrarea în recesiune a celei de-a șaptea economii mondiale, o inflație care dă semne de creștere (6,75 la suta), finanțe publice în scădere și un intervenționism foarte criticat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new