“Doamna de Fier” a Marii Britanii, Margaret Thatcher, s-a stins din viaţă

April 8, 2013

Margaret Thatcher, fost premier al Marii Britanii, supranumită “doamna de fier”, a murit luni dimineaţa, potrivit AFP. Margaret Thatcher, în vârstă de 87 de ani, a încetat din viaţă în urma unui atac cerebral.

“Cu mare tristeţe, Mark şi Carol Thatcher au anunţat că mama lor, baroneasa Thatcher, a murit împăcată, în această dimineaţă, în urma unui atac cerebral”, a declarat purtatorul său de cuvant, lordul Tim Bell, pentru AFP.

Margaret Thatcher a fost prim-ministru al Marii Britanii între anii 1979-1990, singura femeie care a ocupat acest post în Regatul Unit.

Downing Street a anunţat că, potrivit dorinţei “doamnei de fier”, nu vor fi organizate funeralii de stat pentru fostul premier,  însă îi va fi acordat acelaşi statut ca şi Prinţesei Diana şi Reginei Elizabeta a Marii Britanii (mama Reginei Elisabeta a II-a) informează BBC. Premierul David Cameron şi-a exprimat regretele pe contul său de Twitter, menţionând că doamna Thatcher “nu doar a condus ţara, ci în primul rând a salvat-o”. La rândul său, şeful diplomaţiei UK, William Hague  a declarat că “Ea a schimbat ţara noastră pentru totdeauna şi fiecare îi datorăm extrem de mult. O moştenire pe care puţini ar putea să o egaleze vreodată”.

Ceremonia cu onoruri militare va avea loc la Catedrala Sfântului Pavel (St. Paul’s Cathedral) din Londra. Drapelul britanic de pe Downing Street nr. 10 – reşedinţa oficială a premierilor Marii Britanii a fost coborât în bernă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new