Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului

December 6, 2017

Donald Trump a recunoscut miercuri oficial “Ierusalimul drept capitala a Israelului”, o ruptură radicală cu decenii de diplomație americană și internațională, scrie AFP.

Președintele american a revendicat o “nouă abordare” asupra conflictului israeliano-palestinian, asigurând că respectă o promisiune pe care predecesorii săi au “eșuat” să o respecte.

De asemenea, liderul de la Casa Albă a ordonat începerea pregătirilor pentru transferarea ambasadei americane în Ierusalim.

In aceasta alocutiune rostita la Casa Alba si extrem de asteptata, Donald Trump a facut un apel la “calm” și la “toleranta”, anunțând că vicepreședintele  Mike Pence se va deplasa în Orientul apropiat “în zilele următoare”.

“Astăzi facem un apel la calm, la moderație și ca vocile toleranței să prevaleze asupra propăvăduitorilor urii”, a spus acesta.

“A venit timpul sa recunoastem oficial Ierusalimul drept capitala a Israelului”, a spus acesta, fiind vorba de a recunoaste o simpla “realitate”.

“Dupa peste doua decenii de derogari” fata de o lege americana din 1995 care impunea deplasarea ambasadei, “nu suntem mai aproape de un acord de pace intre Israël si palestinieni”, a argumentat el.

“SUA raman hotarate sa ajute la facilitarea unui acord de pace acceptabil pentru cele doua parti. Am intentia sa fac tot ce e in puterea mea pentru a ajuta la incheierea unui astfel de acord”, a continuat miliardarul american, in picioare la biroul situat in fata unui portret al lui George Washington.

Acesta a subliniat ca, daca cele doua parti cad de acord asupra acestei chestiuni, SUA vor sustine “solutia celor doua state”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new