Dosarul nuclear iranian: Teheranul acuză puterile occidentale de schimbarea poziției în cursul negocierilor de la Viena

July 10, 2015

Un oficial iranian de rang înalt a acuzat joi seara puterile occidentale de schimbarea poziției în cursul negocierilor de la Viena, acuzații ce intervin în contextul în care perspectiva unui acord în dosarul nuclear iranian este încă incertă în a 13-a zi a discuțiilor din capitala austriacă, transmite AFP.

‘Constatăm, din păcate, anumite schimbări de poziție în privința unui mare număr de probleme’, a declarat sub rezerva anonimatului sursa menționată, adăugând că aceasta ‘va face lucrurile mult mai dificile’.

Oficialul a mai declarat, potrivit Reuters, că Iranul a dorit să vadă SUA că sunt pregătite să renunțe la ‘obsesia lor cu sancțiunile’, reiterând necesitatea eliminării embargoului ONU impus Teheranului în privința comerțului cu arme.

US: Restricțiile rămân

Un oficial american declara zilele trecute că ‘restricțiile asupra armelor și rachetelor vor fi menținute’ în cazul unui posibil acord în dosarul nuclear iranian.

Subiectul constituie una din ‘problemele majore’ aflate în discuție în cadrul negocierilor ce au loc la Viena între Teheran și marile puteri, după cum a afirmat ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Acordul aflat în negociere la Viena prevede ridicarea sancțiunilor impuse Teheranului dacă republica islamică își respectă angajamentele în domeniul nuclear.

Sursă: Agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new