Dosarul sirian – Obama a obținut sprijinul liderilor republicani din Camera Reprezentanților

September 4, 2013

Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor John Boehner i-a oferit marţi o susţinere politică decisivă preşedintelui  Barack Obama, declarând că susţine o intervenţie militară în Siria, relatează AFP.

“Voi susţine apelul preşedintelui în favoarea unei acţiuni” de represalii faţă de folosirea armelor chimice, a declarat Boehner la finalul unei întâlniri a principalilor lideri parlamentari americani, la Casa Albă, cu preşedintele Obama.

“Este un lucru pe care Statele Unite, ca ţară, este necesar să îl facă”, a justificat republicanul. “Inamicii noştri din lume trebuie să înţeleagă că nu vom tolera acest tip de comportament”, a adăugat el. “Avem, de asemenea, aliaţi în lume şi în regiune care au nevoie să ştie că America este acolo când se dovedeşte necesar”, a adăugat el. La rândul său, după întâlnirea de la Casa Albă, Eric Cantor, liderul majorității din Cameră a promis, deasemenea, sprijinul pentru o acțiune militară care să pedepsească utilizarea armelor chimice de către regimul sirian.

Obama a surprins comunitatea internațională la finele săptămânii trecute, când a amânat o posibilă intervenție militară asupra regimului de la Damasc, anunțând că va cere avizul consultativ al Congresului SUA. Votul ar trebui să aibă loc săptămâna viitoare, pe 9 septembrie, după revenirea din vacanța parlamentară a legislativului american.

Între timp, în această săptămână liderul de la Casa Albă va participa la lucrările Summit-ului G20 (de la Sankt Petersburg, Rusia), unde deși dosarul sirian nu se află pe agenda lucrărilor, cu siguranță discuțiile pe această temă nu vor putea fi evitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new