Două vorbe despre ”situația tragică” din Crimeea
November 23, 2015
Aflăm din media ”mainstream” de la București despre cum activiștii ucraineni și tătari au blocat Crimeea, aruncând în aer stâlpii de electricitate și blocând drumurile de la continent spre peninsula ocupată în mod samavolnic de ruși. Ce tragedie/veselie – populația din Crimeea dar și bazele militare rusești sunt în întuneric, aprovizionarea cu alimente este complet tăiată, Rusia nu poate construi nici un pod, nici un conduct energetic… S-ar putea subînțelege – mai ales de către cei mai puțin informați – că deși Crimeea a ieșit de pe lista preocupărilor comunității internaționale, în curând rușii vor părăsi peninsula, plângând de propria neputință. Cred că sunt necesare însă câteva observații pentru o minimă concordanță cu situația reală din teren:
1. Aprovizionarea cu alimente din partea Ucrainei nu se efectuează de mai multe luni, tot din cauza activităților ilegale (din punct de vedere al legii ucrainene) a Sectorului Dreptei și a activiștilor tătari refugiați pe continent. Însă Crimeea nu moare de foame, deoarece Rusia a organizat demult trecerea strâmtorii Kerci (pe o distanță între 4,5-15 km) cu bacul.
2. De la 1 ianuarie 2016, activiștii tătari și cei din Sectorul de “dreapta” pot să plece liniștiți acasă și să nu mai înghețe inutil pe drumuri, fiindcă Rusia însăși introduce de la această dată embargoul pentru comercializarea alimentelor din Ucraina – nu numai pentru Crimeea, ci în totalitate (pierderile Ucrainei pentru anul viitor sunt estimate până la 600 mln $, potrivit premierului Arseni Yatseniuk).
3. Lucrările la conductul energetic dinspre Rusia, pe care autoritățile ruse și ale Crimeii îl promit a fi dat în funcțiune tot la 1 ianuarie 2016, sunt în graficul planificat. De ce nu l-au făcut înainte/mai repede ? Aceasta se explică prin simplul fapt că rețeaua energetică cu pricina, distrusă de tătari și de “drepți”, alimentează cu energie electrică nu numai Crimeea, ci și regiunile ucrainene Herson și Nikolaev. De aici și încercările disperate ale autorităților energetice ucrainene să obțină acces la stâlpii distruși și să-i repare. (De fapt, energia electrică consumată de Crimeea se compensa prin livrarea energiei de către Rusia consumatorilor ucraineni în altă parte, pe continent.)
4. Podul peste strâmtoarea Kerci este în construcție (photo), iar un pod temporar deja funcționează. A pretinde că Rusia nu are posibilitatea tehnică și de resurse pentru asta e chiar copilărește. Reamintesc că rușii au experiență în asemenea construcții, ultimul exemplu fiind podul spre insula rusească de la Vladivostok, a cărui lungime e de 1,9 km.
5. O astfel de strategie de comunicare, cu piese de propagandă fără nici un gust, elaborate de cineva dezinteresat de subiect, este perdantă și descoperă mai degrabă starea jalnică a cauzei pentru care luptă propagandistul respectiv.
Tatiana Jukova
Leave a Reply