DSACEUR, Gen. Sir Adrian John Bradshaw – turneu în Țările Baltice

September 26, 2014

23.09.2014, DSACEUR, General Sir Adrian Bradshaw, is greeted by Senior Estonian Military Officials during meetings in Tallinn – Photo courtesy of Estonian Defence Forces

Letonia a inaugurat ieri o bază aeriană modernizată cu fonduri ale NATO, la numai 200 km de frontiera rusă, în contextul în care regiunea baltică este în continuare preocupată de acţiunile Moscovei în Ucraina.

La inaugurarea acestei foste baze sovietice în oraşul Lielvarde a fost prezent, de asemenea, generalul Adrian John Bradshaw, comandantul adjunct al Forțelor Aliate NATO din Europa (DSACEUR/Deputy Supreme Allied Commander Europe). Sir Bradshaw a efectuat în cursul acestei săptămâni un turneu prin Țările Baltice, unde a avut întâlniri cu miniștrii Apărării și șefii de Stat Major. În cadrul acestor reuniuni au fost discutate modalitățile de implementare a măsurilor decise în cadrul Summitului NATO din Țara Galilor – mai exact modul de constituire și funcționare a Readiness Joint Task Force (VJTF) sau ‘Forța de Reacție Rapidă/Spearhead Force’.  Aceasta se va constitui cu trupele aliaților prin rotație, și va cuprinde mai multe mii de soldați, gata să răspundă în cazul în care este necesară apărarea unuia dintre membrii Alianței, în special a celor de pe granița de Est a NATO.

Potrivit declarațiilor Secretarului adjunct al Alianței, Alexander Vershbow, VJTF ar trebui să devină operațională cel mai târziu peste un an, în toamna lui 2015. Estonia şi Lituania dispun deja de baze capabile să primească membri ai misiunii aeriene a forţelor NATO, însă Letonia nu avea astfel de instalaţii. Baza aeriană letonă este destinată să primească, în special, avioane militare de transport. Noile instalaţii de la Lielvarde au fost deja testate în cursul a două exerciţii ale NATO.  NATO a oferit aproximativ 27 milioane de euro pentru modernizarea bazei, iar Letonia a investit 55 de milioane. Rusia dispune la rândul său de o bază aeriană dotată cu un număr important de elicoptere de luptă, în apropierea oraşului Pskov, la circa 350 de kilometri de Lielvarde.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new