După 25 de ani – epilog & prolog

May 5, 2015

Într-un final… și-au luat țara înapoi!

A trecut și 1 Mai și până la următoarea pauză națională de pe 10 Mai, când, într-o autentică manifestare de dreapta, poporul va avea o nouă ocazie de a da iama în micii și-n berea rămase neconsumate în weekend-ul pe care tocmai l-am încheiat, propun să ne reamintim un pic de interviul dat săptămâna trecută de Gen. SRI Dumitru Dumbravă, din care putem extrage declarația secolului aș spune eu, ce descrie și confirmă totodată statul polițienesc românesc în toată ”măreția” lui:
”Dacă în urmă cu câțiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrageam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanței prin rechizitoriu, apreciind ca misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menținem interesul/atenția până la soluționarea definitiva a fiecărei cauze. Aceasta maniera de lucru, în care suntem angrenați alaturi de procurori, politisti, judecatori, lucratori ai DGA ori ai altor structuri similare a scos la iveala punctual si aspecte care ţin de corupţia sistemului judiciar, în limite care nu trebuie tolerate, dar nici exagerate. (….)”.
Chiar invocând că o astfel de abordare a fost dictată din rațiuni ce țin de eliminarea corupției din sistemul judiciar, această declarație confirmă fără echivoc implicarea directă a SRI în actul de justiție și vine după ce actualul ambasador al României la Washington, la vremea respectivă înca Directorul SRI și cel care trebuia să asigure controlul civil asupra acestei instituți, George Maior, declara cu nonșalanță că serviciul pe care-l conducea de 10 ani la acea vreme, are ofițeri acoperiți în presă precizând că acest lucru este perfect normal!
Dacă nu ești mestecător de lozinci si enunțător de sintagme repetate mimetic până la golirea completă de orice conținut, nu se poate să nu realizezi gravitatea acestor declarații și să nu te ia cu fiori reci pe șina spinării. E drept, posibil conștient de impactul celor declarate, chiar Gen. Dumbravă își atenuează zisele trei pasaje mai târziu: ”De aici şi până la a considera că suntem cu ochii pe toţi actorii sistemului judiciar e cale lungă şi, oricum, este mai mult o percepţie care, este drept, poate avea şi efecte disuasive.”

Dincolo de faptul că este ilegal (dar cine, Doamne iartă-mă, să-i tragă pe ei la răspundere pentru încălcarea legii?!) avem pe de o parte presa, segment important, fiind cea mai vizibilă, respectiv vocală, parte a societății civile, infiltrată/ controlată de ofițerii sub acoperire și, având în vedere că documentul nu a fost încă modificat, declarată amenințare la adresa siguranței naționale. De partea cealaltă, avem recunoașterea implicării SRI în actul de justiție. Iar pentru cei mai puțin avizați, actul de justiție nu înseamnă DNA/DIICOT sau Parchetul General. Nu, Justiția înseamnă actul efectuat în instanța de judecată de către judecători. Ori Generalul Dumbravă declară senin că SRI are colaborări strânse tocmai cu aceștia, cu judecătorii.

Cu o societate civilă infiltrată, controlată și redusă la tăcere și, ”colaborând” cu judecătorii, altfel spus, controlând actul de justiție, într-o societate în care conceptul de nevinovăție a fost complet eliminat și în care excepția a devenit cutumă iar cutuma excepție, cei din vârful SRI și ai parchetelor devin legea însăși! Și permiteți-mi să reamintec celor mai tineri că exact așa, fix identic, funcționa și ”statul de drept” a lui Ceaușescu! Ori în acest context, ”ne-am luat țara înapoi!” pare deja a avea alte valențe, nu-i așa?!
PS: Culmea asta spun și cei care au pus umărul din greu la realizarea actualei stări de fapt, respectiv Udrea și Băsescu! Doar că ei o spun azi, când sistemul pare a îi exacuta scurt și rece, asta după ce 10 ani au afirmat contrariul! Însă, urâți și disprețuiți pe bună dreptate de majoritatea oamenilor din această țară, mesajul lor nu mai are forța de penetrare necesară. Astfel, amorțiți, surzi și plini de lehamite până la inidiferență, nimeni nu pare a mai avea puterea de a reacționa, părând a fi din nou condamnați de istorie la Ghinion! Adică… punct și de la capăt!

Sorin D. Ardelean

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new