După China, și Rusia interzice utilizarea monedelor virtuale

February 9, 2014

Procuratura din Rusia a avertizat asupra riscurilor pe care le presupune bitcoin, arătând că este ilegală folosirea monedei virtuale întrucât poate fi utilizată pentru spălarea de bani sau finanţarea terorismului. Legea din Rusia prevede că rubla este singura monedă oficială şi introducerea oricărei alte monede sau înlocuitor este interzisă, a precizat instituţia.

Banca centrală din Rusia a avertizat, la sfârşitul lunii ianuarie, că tranzacţiile cu bitcoin sunt speculative, din cauza riscului mare ca moneda să piardă foarte mult din valoare într-un timp scurt. “Sistemele pentru plăţi anonime şi monedele virtuale care au dezvoltat o circulaţie considerabilă – inclusiv cea mai cunoscută, bitcoin – sunt înlocuitori ai banilor şi nu pot fi utilizate de persoane fizice sau juridice”, a transmis Biroul Procurorului General al Rusiei, citat de agențiile de știri.

Biroul Procurorului General a mai informat că lucrează, împreună cu banca centrală şi alte agenţii, la înăsprirea reglementărilor şi prevenirea delictelor comise prin utilizarea pseudo-monedelor.

În SUA, unde comunitatea bitcoin este mult mai dezvoltată decât cea din Rusia, autorităţile investighează mai multe cazuri de activităţi ilegale comise utilizând bitcoin.

Rusia nu este însă prima țară care ia o astfel de decizie. La sfârşitul anului trecit, China a interzis portalurilor de tranzacţionare a bitcoin din ţară să mai efectueze schimburi. Banca Chinei a interzis totodată băncilor să efectueze tranzacţii cu bitcoin, care nu are statut legal de monedă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new