După summitul de la Roma, Polonia se retrage din Eurocorps

March 28, 2017

Polonia a decis să-şi retragă contingentul din Corpul European (Eurocorps) în cel mult trei ani, a declarat marţi pentru France Presse un purtător de cuvânt al entităţii militare cu statul major la Strasbourg.

Retragerea este o “decizie a guvernului polonez” şi va deveni efectivă “cel mai târziu în trei ani”, a menţionat colonelul Vicente Dalmau, fără a preciza motivele acestei decizii, scrie agerpres.ro.

Contingentul polonez numără 120 de militari instalaţi la Strasbourg.

Purtătorul de cuvânt a explicat faptul că executivul polonez “a decis să revină asupra deciziei guvernului precedent de a deveni stat-cadru al Eurocorps şi să rămână stat asociat”. Apartenenţa la Eurocorps este voluntară, iar când o ţară vrea să se retragă poate să o facă, a adăugat colonelul.

Creat în 1992, Eurocorps este un corp de armată unic în felul său, format din o mie de militari din cinci ţări membre, aşa-zisele state-cadru – Franţa, Germania, Spania, Belgia şi Luxemburg – şi mai multe state asociate – Grecia, Turcia, Italia, România şi Polonia, ultima din 2009. Misiunea sa este de a conduce şi coordona operaţiuni multinaţionale de mare anvergură şi poate comanda până la 60.000 de militari ai forţelor terestre. Cartierul său general este la Strasbourg, oraş-simbol al reconcilierii franco-germane şi al construcţiei europene, menţionează France Presse.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new