Economia europeană scade pentru al şaselea trimestru consecutiv

May 16, 2013

Potrivit cifrelor statistice făcute publice de Eurostat pe 15 mai 2013, economia zonei euro scade pentru al şaselea trimestru consecutiv. Este cea mai lungă perioadă de scădere a creşterii de la crearea monedei unice, notează presa europeană.

Majoritatea jurnaliştilor readuc în discuţie şi citează ca primă cauză a acestei realităţi (deloc dătătoare de speranţe ) politicile de austeritate. “Zona euro bate un nou record de durată a recesiunii” rezumă Financial Times şi“Zona euro se afundă în recesiune”   scrie El Correo pe prima pagină. Mai mult, experţii cotidianului economic britanic notează că “acest record trist intervine când şomajul atinge 12,1% din populaţia europeană, nivelul său cel mai ridicat atins vreodată. Aceste cifre ar putea să adauge o presiune pe BCE pentru ca ea să ia măsuri suplimentare după ce a scăzut rata dobânzii luna aceasta, şi pentru ca să-şi revizuiască în scădere previziunile economice, cu o revenire preconizată mai târziu anul acesta”.

Potrivit site-ului presseurope.eu: “Conducătorii europeni, germani mai ales, au susţinut mult timp că a face economii era cheia pentru a depăşi criza. Este adevărat că a strânge cureaua a permis reducerea deficitelor bugetare, dar, în acelaşi timp, situaţia economică s-a deteriorat şi frustrarea socială a crescut”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new