Efectul ”pervers” al diplomației canine

June 18, 2016

Aud că președintele Iohannis și-a luat ”o perversă ca pe Tg. Ocna” de la premierul bulgar Boiko Borisov.
Nu discut aici dacă inițiativa română e bună sau proastă. Sau mai ales care este interesul celor care ne-au sugerat-o. În schimb am să vorbesc aici despre detalii. Acele detalii de finețe pe care președintele Iohannis și echipa sa de consilieri le ignoră de obicei, fie din neștiință, fie din aroganță. Ori, cum bine se știe, diavolul stă ascuns tocmai în detalii.
Ca atare, să detaliem un pic: domnu′ președinte, îți amintești cumva de Buffy ? Nu ? A, nu știi cine este, căci pe vremea aceea domnia ta erai ocupat doar cu falsele ”meditații” din care ți-ai luat alea șase case ! Dar consilierii dumneavoastră știu ? Presupun că nu. Căci nu-mi închipui că v-au trimis cu bună știință să vă rupeți gâtul de pe catargul uneia din amărâtele alea de fregate cu care visați să faceți flota Mării Negre.
Păi, să vă spun eu (nu vă îngrijorați și preocupați niciun pic, vă voi trimite factura pentru consiliere la Cotroceni 😀 ): Buffy este ciobănescul carpatin care a detronat-o pe faimoasa Connie – labradorul prezidențial care a speriat-o pe prietena dumneavoastră, mătușa Merkel, când a poposit în vizită la Kremlin.

 

Vai, ce pierdut în spațiu dați din cap ! După reacția dvs. de neajutorat presupun că nici asta nu vă amintiți. De fapt ați recunoscut că stați prost la capitolul acesta. Pfff….

 

Să continuăm totuși: Buffy este câinele preferat al lui Vladimir Putin. Din cei șase ! E drept, Vladimir Putin nu a dat meditații ca să-i aibă (sic!) Și ce să vezi, ai ghinion ! Ghinion, domnu președinte ! De data asta pe bune !

 

Pe Buffy, Vladimir Putin l-a primit cadou în noiembrie 2010 de la prietenul său, Boiko Borisov. Te-ai prins, domnu președinte ? Fix același Borisov care ți-a dat o smetie diplomatică de o să fii abulic încă o bună perioadă de acum încolo (noroc că nu o să se prindă nimeni de asta !) Același Borisov pe care îl leagă încă ”din existența dvs. anterioară” o veche prietenie cu țarul de la Kremlin.

 

Iar tu te-ai dus la Borisov să-l întorci împotriva rușilor ca și cum te-ai duce la precupețele din piață de la Sibiu ?!  Despre diplomația informală ați auzit la Cotroceni ?  Nu, nu înseamnă când doarme Mihalache. Sau măcar despre argumentul ”interesului comun” ? Iar dacă acest argument nu prea a funcționat nici în cazul lui Erdogan, cum să crezi că va merge în cazul Bulgariei ? Dar măcar despre solidaritatea de ”castă” între luptători știți ? Putin și Borisov dețin ambii ”Centura Neagră” în arte marțiale. Vedeți câte detalii importante v-au scăpat din turnul dvs. de fildeș ? Personal, domnule președinte, cred că ați scăpat ieftin. Deocamdată.

 

PS: Dacă, în relațiile interumane, a-l pune pe celălalt în fața faptului împlinit poate genera exact reacțiile adverse decât cele scontate (similar cum v-ați duce soția încălțată în săndăluțe într-o vizită surpriză la Polul Nord și drept mulțumire ați primi o poșetă în cap), în diplomație asta e de-a dreptul dezastruos. Bulgaria va achiesa la idee, dar… doar după ce se va consulta cu Rusia și Turcia, și evident după ce va negocia cu liderii Alianței Nord-Atlantice. Doar noi continuăm să fim tâmpiți și slugarnici fără rost.
 Gabriela Ioniță

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new