Mohamed Morsi – Referendum privind Noua Constituţie a Egiptului

December 3, 2012

Preşedintele egiptean Mohamed Morsi a anunţat că a primit draftul Noii Constitutii şi că solicită poporului egiptean să se pronunţe prin referendum la 15 decembrie asupra proiectului de Constituţie adoptat în grabă în cursul săptămânii, proiect ce a divizat ţara şi a dus la ample manifestaţii de protest.

Comisia constituantă a votat proiectul de Constituţie în cursul săptămânii trecute, generând un val de proteste în Piaţa Tahrir din Cairo. În acelaşi timp opoziţia reunită în Alianţa Frontul de Salvare Naţională a anunţat că va organiza noi proteste pe întreg teritoriul ţării împotriva a ceea ce aceasta consideră a fi “un proiect de Constituţie ilegitim, prin care Morsi doreşte acapararea în totalitate a puterii”, notează Reuters.

Noul proiect de Constituţie conţine 234 de articole, se bazează pe Constituţia egipteană din 1971 şi a fost votată articol cu articol de către Comisia Constituantă. Se aşteaptă ca în următoarele zile preşedintele să-şi pună semnătura pe proiect, urmând apoi să fie supus deciziei populare prin referendumul anunţat.

Contestatarii preşedintelui Morsi consideră că acesta nu este un preşedinte “al egiptenilor, ci un lobbyst al agendei Organizaţiei Frăţia Musulmană” , iar dacă referendumul de adoptare a Constituţiei va fi validat, aceasta va însemna o “înmormântare a speranţei egiptenilor de a trăi într-o societate democratică ;i un pas spre domnia faraonică a preşedintelui Morsi”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new