Elveția – Negocierile internaţionale asupra programului nuclear iranian continuă

April 2, 2015

Negocierile internaţionale asupra programului nuclear iranian vor continua și joi, 2 aprilie, la Lausanne, în Elveţia.

Oficialităţi de rang înalt reprezentând Iranul şi cele mai importante şase puteri nucleare (US, UK, Rusia, Franța, China și Germania) nu au ajuns la o înţelegere până la expirarea termenului limită auto-impus pe 31 martie. Obiectivele negocierilor vizează limitarea programului nuclear al Teheranului, în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale.

Potrivit AP, Secretarul de stat american, John Kerry, şi ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, au spus că se vor afla la Lausanne cel puţin până pe 2 aprilie, în încercarea de a se ajunge la un acord „politic”. Șeful diplomației germane a recunoscut că pe agenda negocierilor încă se mai află puncte importante greu de adus la un numitor comun.

Conform declarației ministrului de externe rus, Sergey Lavrov pentru RT, documentul ce ar trebui să fie semnat prevede mecanismul de verificare a programului nuclear al Teheranului, concomitent cu ridicarea sancțiunilor Occidentului. Ministrul francez de externe, Laurent Fabius, a revenit la discuţii cu întârziere, pe 1 aprilie, după ce cu o zi înainte se întorsese la Paris din cauza progreselor prea lente. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, le-a spus jurnaliştilor la Washington că „a venit timpul ca Iranul să ia anumite decizii”.

La rândul său, ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a declarat presei că marile puteri ar trebui să se clintească din loc şi nu Teheranul. Zarif a adăugat că partenerii de negocieri, în special US, demonstrează o ”eronată” voință politică.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new